Andreja Čibron Kodrin
11.1.2021

(VIDEO) Koroški plebiscit: Film in knjiga o prelomnih dogodkih pred 100 leti

(VIDEO) Koroški plebiscit: Film in knjiga o prelomnih dogodkih pred 100 leti
vir: KPM Začetni prizor v filmu.
Kultura

V sklopu publicistične dejavnosti je Koroški pokrajinski muzej konec lanskega leta izdal in založil publikacijo in film, posvečena stoti obletnici koroškega plebiscita, a sta aktualna kadar koli, ne glede na zgodovinske obletnice, saj bralcu oziroma gledalcu približata dogajanje, ki je odločilno vplivalo na potek zgodovine.

Knjigo avtorjev dr. Marjana Linasija in Marjana Kosa z naslovom Koroški plebiscit. Jugovzhodna Koroška v prevratnem času 1918–1920, ki obsega dobrih 70 strani besedila in arhivskih fotografij, je po pet evrov sicer mogoče kupiti v muzejski trgovini oziroma jo zdaj v času zaprtja naročiti po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Film po scenariju dr. Marjana Linasija, ki ga je posnel in montiral Tomo Novosel, z naslovom Na prevratu. Jugovzhodna Koroška 1918–1920 pa je prosto dostopen na kanalu YouTube. Dokumentarno-izobraževalni film je dolg skoraj 32 minut.


Brošura, ki jo je oblikoval Andrej Knez, in film se po vsebini in konceptu dopolnjujeta in sestavljata projekt, s katerim se je tudi Koroški pokrajinski muzej pridružil spominjanju na 100. obletnico koroškega plebiscita. "Govorita o burnem dogajanju v času od razpada avstro-ogrske monarhije leta 1918 do plebiscita samega, 10. oktobra 1920, v četverokotu med Velikovcem, Črno na Koroškem, Slovenj Gradcem in Radljami ob Dravi, s težiščem na Mežiški dolini z območjem Dravograda. Pri podnaslovu brošure in tudi pri naslovu filma smo se zgledovali po Prežihovem romanu Požganica. Roman iz prevratnih dni. Tudi vsebinsko se obe deli deloma naslanjata nanj, deloma sledimo še Malgajevi zgodbi. Dogajanje na obravnavanem ozemlju je seveda postavljeno v širši geografski in časovni okvir. Zanj, kot tudi za vso dvojezično Koroško, sta se na vojaškem in diplomatskem področju potegovali sosednji državi, nastali po prvi svetovni vojni na pogorišču avstro-ogrske monarhije: Kraljevina SHS (Jugoslavija) in prva Republika Avstrija," pravi dr. Marjan Linasi.
image
Naslovnica knjige.
vir: KPM
Najprej je prikazano življenje v avstro-ogrski monarhiji, opisane so razmere med prvo svetovno vojno in nakazani so vzroki za razpad te države. Potem so opisani vzpostavitev oblasti in vojaški spopadi za ozemlje. Strnjeno je predstavljen plebiscit, posebej libeliški primer, ko so vaščani dve leti po plebiscitu dosegli spremembo meje.
"Namen projekta ni bilo odkrivanje nove resnice. Skušali smo se le na podlagi znanih dejstev vživeti v izjemno kompleksnost razmer na obravnavanem ozemlju in na Koroškem nasploh in jo posredovati zlasti mladim, da bodo bolje razumeli, zakaj so se mnogi Slovenci, tudi zavedni, odločili tako, kot so se, in se tudi kaj naučili na napakah naših prednikov," je namen knjige in filma pojasnil dr. Linasi.
Avtor je o dogajanju, opisanem v knjigi in filmu, podrobneje govoril tudi za radio Agora, poslušajte na TEM NASLOVU.

Koroški plebiscit in starejša koroška periodika
Koroškega plebiscita so se spomnili tudi v Koroški osrednji knjižnici (KOK) dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem. K sodelovanju so povabili enega najboljših poznavalcev zgodovine koroških Slovencev in tudi njihovega sedanjega položaja, dr. Avguština Malleja. Pripravil je predavanje Koroški plebiscit in starejša koroška periodika. Na ogled je na YouTube kanalu knjižnice.
V KOK sicer hranijo dragocen slikovni fond, ki se nanaša na usodne dogodke po razpadu avstro-ogrske monarhije. Obsega fotografsko gradivo bojev za severno mejo iz zapuščine dr. Julija Felaherja in obsežno zbirka plebiscitnega propagandnega gradiva. Imajo tudi zbirko razglednic koroških krajev, prav tako iz zapuščine dr. Felaherja. Lani so med drugim digitalizirali koroški časopis Mir (1882–1920), dostopen je na portalu Digitalne knjižnice Slovenije (dLib).