Nejc Strojnik
19.3.2021

Lekcije Bogdana Borčića: Slik ne delimo na lepe in grde

Lekcije Bogdana Borčića: Slik ne delimo na lepe in grde
Nejc Strojnik Kustos Jernej Kožar, gospa Ida Borčić, žena Bogdana Borčića, in direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik.
Kultura

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) so predstavili prvi katalog iz serije sedmih, ki bodo do leta 2023 celostno prikazali zbirko, ki jo premore galerija.

Prvi katalog obsega zbirko 330 del Bogdana Borčića, ki jih hranijo v KGLU. Trenutno je v starem delu galerije na ogled cikel Vrata. Ta je bil nazadnje tako obsežno predstavljen leta 2008. Kustos Jernej Kožar, ki je urednik prvega kataloga, pravi, da gre pri ciklusu za dela, ki jih je Borčić ustvarjal po letu 1984. "Ne gre samo za slikanje z barvnimi toni, umetnik je namreč v svojem poznem obdobju na dela pritrdil tudi različne druge stvari. Gre za njegov postmodernistični način slikanja, s katerim je abstrahiral podobo oziroma jo na svoj umetniški način, tudi z uporabo drugih materialov in s posebnimi barvami, skomponiral v posebno obliko," je ob tem dejal Kožar. Katalog Bogdana Borčića obsega dobrih 80 strani, že čez nekaj tednov se mu bo kot drugi pridružil katalog Jožeta Tisnikarja, ki ga ureja Marko Košan, letos pa se obetata še kataloga Dela na papirju, tega ureja Katarina Hergold Germ, ter Galerija in mir, ki ga bo uredila direktorica Andreja Hribernik.

image
Nejc Strojnik

"Izdaja katalogov je bila v načrtu že nekaj časa. A pri naši dejavnosti, ki je razstavna in usmerjena navzven proti obiskovalcem, je bilo vedno težko skoncentrirano premisliti koncept. No, v lanskem letu, ko smo bili pet mesecev zaprti, nam je v sodelovanju z vsemi kustosi uspelo, da smo zasnovali zgodbo in prešli tudi na izvedbo," pravi direktorica, ki računa, da bo vseh sedem katalogov izdanih do konca leta 2023. K izdaji prvega, Borčićevega, je veliko pripomogla tudi družina pokojnega umetnika, ki je galeriji darovala zajetno zbirko del. "To je bila želja mojega moža. Da bi njegov celotni opus podarili ustanovi, ki bi ga postavila na ogled. Da bi tudi drugi lahko uživali v njegovih delih," pravi Ida Borčić, ki jo je mož naučil, da slike niso lepe ali grde. "Njegova prva lekcija je bila, da so slike dobre ali slabe. Meni osebno pa je iz vsakega njegovega obdobja kakšna bolj, katera druga pa manj pri srcu," je še povedala, ponosna, da bodo tudi generacije, ki šele prihajajo, lahko uživale ob moževih delih. Je pa ob vsem tem zelo aktualno še vprašanje o skladiščenju te množice umetniških del, okoli tri tisoč jih premore KGLU skupaj z enoto na Ravnah. "Vsi si želimo, da bi bil naslednji projekt ravno reševanje vprašanja glede depojev. Moram sicer reči, da lokalne skupnosti imajo posluh in se zavedajo naše prostorske stiske. Zato upamo, da bomo v prihodnjih letih res našli primerne prostore, ki bodo rešili prostorsko stisko tako galerije kot muzeja," še pove direktorica Hribernikova.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik