Andreja Čibron Kodrin
12.10.2021

Sedemnajst obrazov koroške krajine

Sedemnajst obrazov koroške krajine
Arhiv KGLU Peter Hergold, Fill Rouge (Sv. Vid), 1998, akril na platno, 60 × 80 cm
Kultura

V KGLU v Slovenj Gradcu danes odpirajo razstavo del koroških avtorjev z naslovom "V duhu vidim zeleno valovito pokrajino".

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) aktualno predstavitev, poimenovano po besedah slikarja Franja Goloba, tematsko posvečajo upodobitvam koroške pokrajine. Kot sporočajo, so se odločili za retrospektivni pregled, zato so v razstavo vključili tudi starejša dela in naslikane podobe nekaterih slikarjev, ki ji ni več med nami, a so se s svojim delom zapisali v antologijo likovnega ustvarjanja v teh krajih. Razstavo so zaokrožili v sedemnajst osebnih doživetij Koroške, ki prinašajo ravno toliko raznovrstnih obrazov sveta med Peco in Pohorjem skozi oči ustvarjalcev tostran državne meje. "Poiskali smo avtorje, ki s širokimi razgledi iščejo značilne in avtohtone koroške vedute, a tudi tiste med njimi, ki skušajo prenikniti v globine simbolnega nagovora tega koščka sveta ob slovenski severni meji, naj bo z likovno prečiščenimi reminiscencami na čutno utripanje pokrajine v 'pogledu skozi zaprte oči' ali pa v bežne migljaje stvarstva, ki se zdijo kot talismani osebnega čustvenega doživetja," je pojasnil kustos razstave Marko Košan.
Razstavili so 106 del Franca Berhtolda, Feliksa Frühaufa, Franja Goloba, Antona Gvajca, Mira Hajnca, Petra Hergolda, Anje Jerčič Jakob, Toma Jeseničnika, Jožeta Kremžarja, Benjamina Kumpreja, Laure Kumprej, Stanislava Makuca, Štefana Marflaka, Zorana Ogrinca, Karla Pečka, Lucije Stramec in Lojzeta Šušmelja.
Letošnjo pregledno tematsko razstavo Koroški trienale, ki jo v KGLU prirejajo vsaka tri leta, bodo danes (14. oktober) ob 18. uri odprli župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, direktorica galerije Andreja Hribernik in kustos Marko Košan. Na ogled bo do 28. novembra.