A. Č. K.
1.4.2021

Še je čas za prijavo na natečaj za poezijo na temo folklorne dejavnosti

Še je čas za prijavo na natečaj za poezijo na temo folklorne dejavnosti
Franci Kotnik Tudi na Koroškem je folklorna dejavnost močno razmahnjena, fotografija je s prireditve ob 15-letnici FS Dravca iz Dravograda leta 2019.
Kultura

Javni sklad za kulturne dejavnost Republike Slovenije (JSKD) je razpisal natečaj Plešem pesem, prijave zbirajo še do 3. aprila

"So med folklorniki poeti? Bi napisali pesem na temo folklorne dejavnosti? Kaj pa literati? Si upate pokukati v svet folklornikov, plesa, glasbe, kostumov, dediščine?" so na JSKD zapisali v izziv literarnim ustvarjalcem in razpisali natečaj za poezijo na temo folklorne dejavnosti Plešem pesem. "Pesnjenje na temo folklorne dejavnosti in preplet dveh umetniških praks … Povezujemo in spodbujamo k ustvarjanju … Razpis je namenjen vsem, ki si živopisanost folklorne dejavnosti ogledujejo od zunaj in jim pomeni inspiracijo, ter folklornikom, ki ustvarjajo in se izražajo tudi drugače, s pisano besedo," k sodelovanju vabijo v JSKD.
Avtorji in avtorice lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi besedili, število poslanih pesmi ni omejeno. Vsaka pesem naj bo zapisana v wordov dokument, s pisavo v velikosti 12 in poslana v priponki na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., zadeva: Plešem pesem.
Svoje podatke (avtorjevo ime in priimek, letnica rojstva, elektronski naslov in telefonska številka) je treba pripisati nad naslov pesmi v wordov dokument.
Član strokovne komisije, ki bo prebral vse prispele pesmi in izbral najboljšo, bo Matej Krajnc, slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec, glasbenik in publicist. Najboljšemu avtorju/avtorici bodo podelili bon za udeležbo na JSKD-jevih izobraževanjih (s področja katere koli dejavnosti), knjižne nagrade, pesem/pesmi pa predstavili na državni folklorni prireditvi v jeseni, kjer bodo najboljšo pesem in avtorja tudi razglasili. Vse poslane pesmi avtorji odstopijo za morebitno objavo in promocijo brezplačno.

Tema in oblika pesmi
JSKD je sodelujočim namenil tudi te nasvete: "Pesmi za natečaj Plešem pesem so tematsko omejene na vsebine, ki jih povezujemo s folklorno dejavnostjo (pesem, ples, glasba, kostumi, plesna, pevska, glasbena in druga duhovna dediščina, folklora, koreografija, folklorne vaje, nastopi, oder, druženja, odnos plesalcev do občinstva, odnos gledalca do nastopajočih, predstave, nastopa itd.).
Boste stkali v pesem vaše misli, spomine, morda dogodek ali svoje občutke? Boste hudomušni, resni, kritični, romantični, raziskovalni, se boste spraševali? Boste pisali o vam ljubi folklornici, o dogodku na mednarodnem folklornem festivalu, o plesu, glasbi, o občutkih na odru, pod reflektorji, dojemanju in vtisu, ki sta ga na vas naredila folklorna predstava in nastop? Vse je dovoljeno.
Obliko pesmi prepuščamo vam. Lahko je strukturirana na kitice, ni pa nujno, kitica ima lahko različno dolge verze, rime se poslužujete ali ne itd. S formo vas ne želimo omejevati, želimo, da ustvarjate, kar se da svobodno.
Vsem, ki bi se radi od bližje spoznali s pisanjem poezije, analizo pesmi itd., priporočamo v branje priročnik Zorana Pevca: Kako narediti pesem (vprašanje ali odgovor), objavljen je na https://tinyurl.com/KAKO-NAREDITI-PESEM."