A. Č. K.
17.6.2021

Ravne: Večer pod lipo z narodnimi pesmimi v počastitev dneva državnosti

Ravne: Večer pod lipo z narodnimi pesmimi v počastitev dneva državnosti
Arhiv KD Svitanje, vir zbornik 20 let KD Svitanje, 2017 Večer druženja in petja.
Kultura

Tradicionalni dogodek bo tudi tokrat na vrtu gostilne Lečnik.

Kulturno društvo (KD) Svitanje vabi na dogodek s petjem narodnih pesmi, poimenovan Večer pod lipo, ki bo v četrtek, 24. junija, z začetkom ob 19.30 na vrtu gostilne Lečnik na Ravnah na Koroškem.
Gostje bodo člani moškega pevskega zbora Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem. Organizatorji vabijo obiskovalce, da z njimi zapojejo. Na voljo bodo priložnostne pesmarice, da bodo lahko vsi zainteresirani zapeli. S prireditvijo, ki je že tradicionalna, KD Svitanje počasti dan državnosti. Prvič je bil 'Večer pod lipo' izveden leta 2003.

Za ohranjanje narodnega izročila
"V uvodnem pozdravu v Večer pod lipo 2016. leta je vse prisotne, pevke in pevce, poslušalce ter druge obiskovalce pod lipo, pozdravila predsednica Kulturnega društva Svitanje Ana Potočnik, vsem je zaželela dobrodošlico na predvečer dneva državnosti in jih nagovorila z besedami: 'Že 25 let živimo v svoji državi, in prav je, da imamo radi svoj slovenski narod – da radi pojemo slovenske, narodne ljudske pesmi. Pred 14 leti smo se v Kulturnem društvu Svitanje odločili, da nam je to pomembno in da se bomo po svojih močeh trudili za ohranjanje narodnega izročila. Večer pod lipo na vrtu gostilne Lečnik nam omogoča večer druženja in petja. Srečamo se ljudje, ki radi pojemo ali pa poslušamo slovensko narodno pesem. Mnogo pesmi je že skoraj pozabljenih, a verjamemo, da se bo katera od njih ohranila tudi z našo pomočjo.'"

Iz zbornika: 20 let KD Svitanje, 2017