Andreja Čibron Kodrin
15.9.2020

Prvenec Ivane Prislan iz Kotelj: Tu bom ostala

Prvenec Ivane Prislan iz Kotelj: Tu bom ostala
Andreja Čibron Kodrin Dogodek se je odvijal ”pod magnolijo”, pritegnil je številno občinstvo. Avtorica je vsem obiskovalcem podarila svoj prvenec, ki je izšel v samozaložbi v nakladi 150 izvodov.
Kultura

Knjigo pesmi in kratkih zgodb so nedavno predstavili na grajskem vrtu ravenske knjižnice.

"Po upokojitvi sem tu, v naročju Uršlje gore, zadihala življenje po svoji meri. Ob številnih vnukih in kupih knjig z veseljem stopam v vsak nov dan. Še vedno se učim in ob prostovoljnem delu spoznavam nove ljudi. Mojo škorpijonsko naravo zanima globina odnosov. Gora mi daje moč. Šepeta mi zgodbe, ki jih rada delim med ljudi. Sveta Marjeta me vabi. Tu bom ostala," je v samopredstavitvi na koncu knjige zapisala Ivana Prislan.

Prvenec prinaša 45 pesmi in 13 proznih zapisov v šestih sklopih (Iskanja, Kitke, Svetloba v razpoki, Odhajanja, Bližina, Tu bi ostala). Kot je na njegovi predstavitvi pojasnil urednik knjige dr. David Bedrač, sta z avtorico sprva razmišljala, ali združiti dva različna žanra, pripovedništvo in pesništvo, a sta ugotovila, da prispevki v ciklih tvorijo "čudovit dramaturški lok in da zunanja oblika niti ne igra tako pomembne vloge". Vsebinsko pa prvenec po njegovem veliko govori o lepoti in ljubezni, a tudi o surovosti, brezkompromisnosti in neizprosnosti. "Je zelo lepa podoba, celo fotografija življenja, ki ne prizanaša, po drugi strani pa občasno nagradi z drobnimi čudeži."

image
Andreja Čibron Kodrin Avtorica knjige Ivana Prislan (desno) v pogovoru z voditeljico prireditve Natalijo Križaj. 

Pesnica Barbara Žvirc, predsednica Društva literatov Mežiške doline, katerega zelo aktivna članica je tudi Prislanova, je avtoričino pisanje označila za pristno, kot "preplet izkušenj, modrosti in odprtosti".

Poleg Bedrača in Žvirčeve je spremno besedilo prispeval še Tone Partljič, s katerim se avtorica in skupina iz KMC Literarno čajanka, katere predsednica je, članice pa "spoznavajo lokalne avtorje, iščejo vzporedne zgodbe in tudi same kaj napišejo", že leta srečujeta pri branju za 'njegovo' bralno značko. "Moje mnenje o knjigi je izrazito vznemirjena simpatija in priznanje," je napisal Partljič.

image
Andreja Čibron Kodrin Barbara Žvirc, predsednica Društva literatov Mežiške doline in piska spremnega besedila, je pojasnila, da je knjigo prebirala zelo subjektivno, saj avtorico osebno pozna že vrsto let. 

Prislanova deluje tudi v skupini seniork v domačem kraju, pravi, da so "vzorčni primer kulture za vsakdanjo rabo", ta se namreč "začne v medosebnih odnosih". Avtorica zagovarja iskrene in čuteče odnose med ljudmi, o iskrenosti govori tudi ena od pesmi: "Življenje bi bilo tako preprosto, če bi se naselila med nas." Iskreno avtoričino pripoved in izpoved, njeno "krhko rahločutnost" poudarja tudi likovna oprema knjige, delo njenega sina Matjaža. Modri metulj je namreč v vlogi "medija med svetom umrlih in živih" opisan v istoimenski zgodbi, avtorica pa ga je srečala tudi med fotografiranjem slik za svoj prvenec; motive gozda in pokrajine ter vnukinje je umestila na začetek sklopov. Knjigo, obsega dobrih sto strani, je oblikoval Rok Medvešek.

image
Andreja Čibron Kodrin Naslovnica knjige