A. Č. K.
8.6.2021

Prevalje: V petek koncert s prepletom poezije Anje Zag Golob in glasbe Draga Ivanuše

Prevalje: V petek koncert s prepletom poezije Anje Zag Golob in glasbe Draga Ivanuše
KD Mohorjan Vabilo na koncert
 
Kultura

Kulturno društvo Mohorjan po več kot letu dni premora vabi k ogledu enega najboljših umetniških projektov leta 2020. Koncert poezije je bil načrtovan že za lanski sklop prireditev Sušnikovi dnevi, z njim pa bodo obeležili tudi 30-letnico glasbenega abonmaja na Prevaljah.

Koncert poezije v izvedbi pesnice Anje Zag Golob (poezija, glas) in glasbenika Draga Ivanuše (glasba, klavir, računalnik, teremin) z naslovom da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge … bo ta petek, 11. junija, z začetkom ob 18. uri v Veliki dvorani Družbenega doma na Prevaljah. Vstopnine ne bo. Prireditev bo potekala v skladu s priporočili NIJZ in upoštevajoč PCT-pogoje. Koncert traja eno uro in nima odmora.
Koncertni projekt pesnice Anje Zag Golob ter skladatelja in pianista Draga Ivanuše je nastal poleti 2020. Navdihnilo ga je prijateljstvo med umetnikoma, predvsem pa pesničina zadnja zbirka z naslovom da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge … (samozaložba, 2019). Projekt presega zgolj branje ob glasbi, glasbo obravnava kot poezijo, v poeziji pa raziskuje melodičnost in ritmičnost. Skladatelja je pri ustvarjanju navdihoval pesničin izraz, poseben način interpretacije: ritmiziranje, glasovne nianse in glasbenost avtoričinega izraza. Klavirju je postopoma dodajal druge elemente, kot so računalnik, sintetični zvoki, posnetek pesničinega glasu, glas glasbenika, pa tudi enega najstarejših elektronskih inštrumentov – teremin. Rezultat pesniško-zvočne fuzije je barvita paleta zvokov in šumov, med katerimi se sprehajajo besede in glasovi, glasba in poezija tvorita novo umetniško materijo z drugačnim pomenom in estetsko razsežnostjo.

O pesnici

Anja Golob je slovenska pesnica, urednica, kritičarka, dramaturginja in prevajalka. Po rodu je s Prevalj. Doslej je objavila štiri samostojne pesniške zbirke v slovenščini, eno v nemščini v sodelovanju z Nikolaiem Voglom, ponatis prvih treh zbirk v eni knjigi ter dve zbirki v nemškem in eno v hrvaškem prevodu, izbore pesmi in drugih besedil v številnih slovenskih in tujih medijih ter približno 750 odrskih kritik. Druga in tretja knjiga (Vesa v zgibi, 2013; Didaskalije k dihanju, 2016) sta prejeli Jenkovo nagrado za poezijo (2014 in 2016), četrta knjiga da ne da ne bo več prišla da ne bo da me žge … pa nagrado kritiško sito (2020) za najboljšo knjigo minulega leta po izboru članic in članov Društva literarnih kritikov Slovenije in nagrado za najbolje oblikovano knjigo v kategoriji leposlovje: poezija na Slovenskem knjižnem sejmu 2019.

O glasbeniku

Drago Ivanuša je skladatelj filmske in gledališke glasbe, pianist in harmonikar. Je eden najbolj dejavnih slovenskih skladateljev. Od leta 1991 je ustvaril glasbo za okoli 130 gledaliških in plesnih predstav, 23 filmov in tudi številne samostojne kompozicije za komorne skupine in orkester. Za gledališko in filmsko glasbo je prejel več nagrad (dve nagradi vesna na Slovenskem filmskem festivalu v letih 2004 in 2010, zlato ptico za dosežke na področju gledališke in filmske glasbe leta 1999, nagrado AGRFT zlatolaska leta 2002 ter dve nagradi za najboljšo glasbo na Slovenskem oglaševalskem festivalu v letih 2000 in 2003).