A. Č. K.
16.6.2021

Poletna muzejska noč na Koroškem

Poletna muzejska noč na Koroškem
arhiv KPM Obiskovalci muzeja v Slovenj Gradcu si bodo lahko ogledali tudi razstavo o arheoloških raziskavah srednjeveškega mestnega obzidja.
Kultura

Ta sobota bo v znamenju kar nekaj prireditev v osrednjih kulturnih ustanovah, Koroškem pokrajinskem muzeju in Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Muzej Slovenj Gradec: ogled zbirk, delavnica in projekcija filma

Muzej Slovenj Gradec vabi od 18. do 23. ure na brezplačen ogled muzejskih zbirk na Glavnem trgu 24.
Od 18. do 21. ure (tri ponovitve) bo pedagoška delavnica za družine Mladi arheologi raziskujejo špital, vabljeni na dvorišče pred cerkvijo Sv. duha, Trg svobode 5. Namenjena je otrokom vseh starosti, posameznikom in družinam. Udeleženci delavnice bodo na terenu spoznavali zgodovino špitala in kot pravi arheologi izkopavali stare predmete ter odkrivali, kako so bili povezani z življenjem v špitalu. Število udeležencev je omejeno, zato prosijo za predhodne prijave na telefonsko številko 02 62 12 522 ali po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Na istem prizorišču sledi (od 22. do 23. ure, štiri ponovitve) projekcija filma Slovenjgraški špital: arheološke raziskave srednjeveškega mestnega obzidja. Poskrbljeno bo za sedišča.
Ob slabem vremenu se celotni program prestavi v muzejske prostore na Glavnem trgu 24 v Slovenj Gradcu.

Muzej Ravne na Koroškem: ogled razstav, javno vodstvo in spletno predavanje

Muzej Ravne na Koroškem vabi od 18. do 23. ure na brezplačen ogled muzejskih razstav (Na gradu 2), na javno vodstvo po občasni razstavi Koroška košta in k ogledu spletnega predavanja Sijaj jekla, 400 let jeklarstva v Mežiški dolini.
Ob 19. uri bo javno vodstvo po občasni razstavi Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin, na kateri predstavljajo več kot 90 tradicionalnih koroških jedi, od tega jih je dobra tretjina podrobneje opisanih, med izpostavljenimi pa ima rženi kruh, pripravljen po stari recepturi s kislim testom, osrednje mesto v prehrambni dediščini Koroške. Po razstavi bo vodila njena avtorica Brigita Rajšter. Število udeležencev je omejeno, zato prosijo za predhodne prijave na telefonsko številko 02 62 12 522 ali po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Na spletnem predavanju z začetkom ob 20. uri bo dr. Karla Oder predstavila stalno razstavo Sijaj jekla, 400 let jeklarstva v Mežiški dolini in orisala 400-letno tradicijo jeklarstva v Mežiški dolini, ki seže v zgodnji novi vek, vzpone pa beleži v 19. in 20. stoletju. Del jeklarske dediščine so naprave za proizvodnjo jekla in jeklenih izdelkov, metalurška znanja in dosežki. Nosilec jeklarske tradicije so družbe iz Skupine SIJ, največjega slovenskega izvoznika ter stebra zaposlovanja v koroški in gorenjski regiji.

Koroška galerija likovnih umetnosti: ogled in vodstvo po aktualnih razstavah

Poletno muzejsko noč bodo v Galeriji Ravne zaznamovali s prostim vstopom med 18. in 22. uro. Ob 18. uri bo vodstvo po razstavi slik Čudovito avtorice Tjaše Rener.
Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo za brezplačen ogled vrata obiskovalcem odprla od 18. do 23. ure, ob 20. uri bo vodstvo po razstavi Minljivost – Hommage Tisnikarju.