A. Č. K.
7.2.2021

Poklon slovenskemu kulturnemu prazniku tudi na Koroškem

Poklon slovenskemu kulturnemu prazniku tudi na Koroškem
Arhiv KPM V KPM, Muzeju Ravne na Koroškem, so pripravili razstavo lončenih posod iz začetka 20. stoletja.
Kultura

Prešernov dan bo danes in jutri zaznamovalo kar nekaj dogodkov, večinoma spletnih. Nekaj jih izpostavljamo.

V Slovenj Gradcu predstavitev Bernekerjevih nagrajencev
Danes, 7. februarja ob 18. uri, Mestna občina (MO) Slovenj Gradec vabi k ogledu virtualne proslave, ki so jo pripravili v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Prisluhnili boste lahko kulturnemu programu ter nagovoru župana Tilna Kluglerja.
Program bo kulturno popestrila pianistka mag. Maja Kastratovik, lanskoletna dobitnica Bernekerjeve nagrade, proslavo pa povezuje Špela Šavc. V video prispevkih se bodo predstavili tudi letošnji prejemnice in prejemniki Bernekerjevih odličij: Kulturno društvo Slovenj Gradec (prejemnik Bernekerjeve nagrade) in Društvo ustvarjalcev D.tajl, Vivijana Rogina in Dušan Stojanovič (prejemniki Bernekerjeve plakete).            
Proslavo si lahko v nedeljo, 7. februarja, ob 18. uri ogledate na tej povezavi Youtube kanala MO Slovenj Gradec. Ogledali pa si jo boste lahko tudi na programu Koroške regionalne televizije KorTV, in sicer to nedeljo, 7. februarja, ob 18. uri ter v ponedeljek, 8. februarja, ob 11. uri.

image
Tako k praznovanju Prešernovega dne vabijo v Črni na Koroškem, tudi drugod je praznik v znamenju spletnih oblik.
Spletna stran občine


Virtualno tudi v Črni …
Proslava v počastitev kulturnega praznika bo na KTV Črna in FB profilu Občine Črna na Koroškem in Krajevne skupnosti Žerjav na ogled danes, 7. februarja, ob 18. uri. Ponovitev bo na voljo jutri, v ponedeljek, 8. februarja, ob 10. uri na programu KTV Črna.
Spletni dogodek bo tudi odprtje novih prostorov Knjižnice Črna, in sicer jutri, 8. februarja, ob 12. uri. Že naslednji dan pa bo v rednem delovnem času knjižnica odprta za vse uporabnike.

image
V Črni na Koroškem je praznično tudi zaradi novih prostorov knjižnice.
Arhiv KOK


na Ravnah na Koroškem ...
Občina Ravne na Koroškem vabi na virtualno druženje ob letošnjem kulturnem prazniku, ki bo na predvečer praznika, v nedeljo, 7. februarja, ob 18. uri na občinskem Youtube kanalu. Letošnji 'digitalni' kulturni dogodek je posvečen vrednotenju in pomenu ljubiteljske kulture. Predstavil se bo manjši del ustvarjalcev kulturnih društev in zavodov v občini. Režiser dogodka je dr. Uroš Zavodnik, gledalce bo nagovoril župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.
Na povezavi https://fb.watch/3t9PfVVOY3/ pa se je mogoče ogledati pogovor na daljavo, posvečen 8. februarju, poimenovan Kdo časti kulturo na Koroškem? Na povabilo župana občine Ravne na Koroškem so sodelovali: mag. Irena Oder, direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika in predsednica KD Prežihovega Voranca; Petra Lesjak Tušek, novinarka in urednica časnika Večer, predsednica Društva novinarjev Slovenije; Tadej Breznik, vodja kulture na ZKŠTM; Dorijan Plevnik, direktor Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks; Robi Jamnik, soorganizator Festivala slovenskega jazza, Kulturno društvo Drugi zvoki; in Tea Kovše, umetniška vodja Gledališča DELA, samozaposlena v kulturi. Pogovor je povezovala Janja Širnik.

image
Kulturo v Občini Ravne na Koroškem so pod drobnogled postavili s pogovorom na daljavo.
https://www.ravne.si


… v Dravogradu
K ogledu proslave ob kulturnem prazniku vabijo tudi v Dravogradu. Predvajali jo bodo na KTV Dravograd (premierno danes, v nedeljo, ob 10. uri, ponovitev v ponedeljek, 8. februarja, ob 10. in 16. uri), kasneje pa tudi na družbenih omrežjih.

image
Za virtualno proslavo so se odločili tudi v Dravogradu.
Arhiv JSDK OI Dravograd


Brezplačen ogled muzejskih razstav
Koroški pokrajinski muzej v ponedeljek, 8. februarja, od 10. do 16. ure vabi na brezplačen ogled muzejskih občasnih in stalnih razstav:
• Muzej Radlje ob Dravi (Koroška cesta 68, Radlje ob Dravi),
• Muzej Ravne na Koroškem (muzejsko razstavišče, Na gradu 2, Ravne na Koroškem),
• Muzej Ravne na Koroškem (štauharija, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem),
• Rojstna hiša Huga Wolfa (Glavni trg 40, Slovenj Gradec) in muzejska zbirka o ansamblu Štirje kovači,
• Muzej Slovenj Gradec (Glavni trg 24, Slovenj Gradec) in Levovnikova zbirka (od 10. do 18. ure).
Vsako prvo soboto v mesecu od 9. do 13. ure vabijo posameznike in družine na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v Muzeju Ravne na Koroškem na lokacijah Koroška cesta 12 in Na gradu 2 na Ravnah na Koroškem. Vsako prvo nedeljo v mesecu pa vabijo na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v Muzeju Slovenj Gradec. Muzejska vrata bodo odprta od 10. do 13. ure ter od 14. do 17. ure. Vsak prvi petek od 9. do 15. ure je mogoč brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v Muzeju Radlje ob Dravi.Odprti tudi obe galeriji
Ob slovenskem kulturnem prazniku v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in Galeriji Ravne na široko odpirajo vrata vsem ljubiteljem umetnosti.
V ponedeljek, 8. februarja, bosta odprti obe galeriji, slovenjgraška od 10. do 18. ure, ravenska (na ogled je razstava slik Stanislava Makuca Babilonski stolp) pa od 10. do 17. ure. Poleg brezplačnega ogleda aktualnih razstav ponujajo tudi 20-odstotni popust na vse publikacije.
Vabijo tudi na splet, ko bodo ob 12. uri na svojem Facebook profilu predstavili poseben projekt, ki sta ga pripravila kustosinja pedagoginja Neja Kaiser in režiser Tomo Novosel.