Andreja Čibron Kodrin
3.1.2021

"Ob poldrugi uri", knjižni prvenec mlade Neže Jamnik

"Ob poldrugi uri", knjižni prvenec mlade Neže Jamnik
Andreja Čibron Kodrin Naslovnica literarnega prvenca.
Kultura

Gimnazija Ravne na Koroškem občasno izda in založi knjižni prvenec svojega dijaka ali dijakinje. Zadnja v nizu tovrstnih publikacij je z lansko letnico knjiga poezije in proze Neže Jamnik (roj. 2001) iz Kotelj z naslovom Ob poldrugi uri.

"Mlada zasanjana pesnica, ki stanje(ne)sreče v pesmih nemalokrat (ob)čuti še bolj (ob)čutljivo kot nekdo, ki nonšalantno, brezkompromisno, s sodobno hitrostjo in hipnimi dražljaji brzi skozi življenje, se sprašuje o smislu, začetku in koncu. Sprašuje se o tem, o čemer so se skozi vso zgodovino književnosti spraševala največja pesniška imena, sprašuje se o tem, o čemer se bodo naslednje stoletje spraševali mnogi: Od kod pridemo in kam gremo?" je knjigi v popotnico zapisala Nežina profesorica slovenščine Mira Razdevšek, ki je tudi izbrala in uredila avtoričine literarne zapise. Ti, kot ugotavlja Razdevškova, kdaj tudi presenetijo, saj ne sproščajo samo občutkov ugodja, Jamnikova namreč bralca vodi k premisleku. "In to je nemalokrat tudi bistvo umetnosti. Da postojimo in premišljujemo."

image
Ilustracija Ane Logar.
Ana Logar

Avtorico, ki je zdaj že študentka primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je v svojem prvem izključno spletnem dogodku predstavila Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem in posnetek objavila na svojem YouTube kanalu. Z literarno ustvarjalko se je pogovarjala Lucija Mirkac.
Kot je med drugim povedala Jamnikova, je dar za pisanje pesmi odkrila v drugem letniku gimnazije, zapisala pa je tisto, česar si ni upala povedati na glas, pesmi pa so ji bile uteha. Njeni zapisi so predvsem osebnoizpovedni, v knjigi so razdeljeni v tri poimenovane sklope (Sezona 1. Za vsa zlomljena srca, Sezona 2. Za vsa zlomljena telesa, Sezona 3. Za vse tiste, ki jih imam neizmerno rada), pesmi v njih pa so brez naslovov. Razkrila je, da zelo težko piše o sreči in da za zdaj tudi ne zna pisati drugače. Pesem zanjo pomeni bližino, vedno se rada zateče h knjigi, trenutno prebira Menartove pesmi. Verjame tudi, da pesem lahko spodbudi posameznika k odločitvi, da nekaj na svetu oziroma v družbi spremeni na bolje.

image
Ilustracija Nuše Perenda.
Nuša Perenda

Fotografije za knjigo, ki obsega okoli 70 strani, so prispevali Tjaša Barbo, Gaja Golja, Anja Gregor, Tisa Praprotnik in Dušan Jamnik, ilustracije pa so delo Ane Logar in Nuše Perenda. Jamnikova si namreč ni želela, kot je povedala v intervjuju, klasične pesniške zbirke, približati jo je želela vrstnikom, zato je dodala slikovno gradivo svojih prijateljev. Njena knjiga je izšla v nakladi 500 izvodov.

image
Izsek iz besedila.
Vir: Ob poldrugi uri