Andreja Čibron Kodrin
14.9.2020

O akademskem slikarju Karlu Pečku obsežno tudi v reviji Odsevanja

O akademskem slikarju Karlu Pečku obsežno tudi v reviji Odsevanja
arhiv revije Odsevanja Karel Pečko leta 2001 na fotografiji Inge Morath.
Kultura

Poleg spominskih zapisov in fotoeseja je podrobno predstavljena aktualna razstava Pečkov Slovenj Gradec; priložnost za ogled je še do konca tega meseca.

"Odsevanja, ki so pred vami, so razpolovljena (pa ne ideološko, brez strahu) vsebinsko, pravzaprav tematsko. Prvi del je (kot novum v dosedanji odsevanjski revijalni praksi in tega smo veseli) v novi vlogi in odmerjen mestnemu (prepričan sem, da ne pretiravam) zaščitnemu znaku Karlu Pečku," je svoj uvodnik začel Andrej Makuc, urednik te revije za leposlovje in kulturo.
Ob 100. obletnici slikarjevega rojstva so namreč v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec (KGLU) pripravili razstavo Pečkov Slovenj Gradec (na ogled bo še do konca septembra). Dokumentarno-umetniška razstava osvetljuje odnos med Pečkom in mestom ter prikazuje njegovo delovanje in sledi, ki jih je zapustil v Slovenj Gradcu. Poleg njegove pomembne družbene vloge izpostavlja zgodnja dela njegovega slikarskega opusa, na katerih je upodabljal slovenjgraške motive, ter predstavlja Pečka kot pomembnega sooblikovalca javnega prostora z deli, s katerimi je zaznamoval podobo Slovenj Gradca, razstavo avtoric, kustosinj Nine Popič in Katarine Hergold Germ opisujejo v KGLU.
image
Motivi z razstave Pečkov Slovenj Gradec.
Andreja Čibron Kodrin

Hergold Germova je tudi avtorica obsežnega članka o tej razstavi v pričujoči dvojni, 113. in 114., pomladno–poletni številki revije Odsevanja, ki je izšla po ceni sedem evrov v nakladi 450 izvodov. Zapis spremljajo fotografije Pečkovih likovnih del. Tudi sicer je celotno likovno podobo tokratne številke revije, ki jo izdajata Kulturno društvo Odsevanja in Zveza kulturnih društev ob finančni podpori Mestne občine Slovenj Gradec in JSKD, oblikovalec in tehnični urednik Blaž Prapótnik zasnoval na Pečkovih umetniških slikah.
Draga Puc je avtorica zanimivega fotoeseja Podobe nekega življenja, hommage à Karlu Pečku (1920–2016), kombinacije "fragmentov iz mojstrovih osebnih pričevanj" in fotografij, večinoma avtorskih.
Podobo Karla Pečka privlačno zaokrožijo še spominski zapisi Nika R. Kolarja Pečkove vplivne sugestije, Martine Šisernik Naš profesor in Milana Januške Mušketirji mojstra Karla Pečka.
image
Na naslovnici aktualnih Odsevanj je detajl Pečkovega Osnutka za mozaik Gozd (pastel).
arhiv revije Odsevanja

image
Na razstavi Pečkov Slovenj Gradec je na ogled tudi tapiserija z naslovom Uršlja gora iz leta 1986, last Hotela Vabo.
Andreja Čibron Kodrin

image
Pečkovo razmišljanje o Uršlji gori (motiv z razstave).
Andreja Čibron Kodrin