N.S.
7.10.2021

Na Ravnah razvijajo kovinske lutke za demokratično lutkovno uprizoritev

Na Ravnah razvijajo kovinske lutke za demokratično lutkovno uprizoritev
ICH Produkcija Pedagogi in umetniki, ki se ukvarjajo s projektom ”Demokracija & lutkarstvo” pred Austriabrunnen na Freyungu.
Kultura

V mednarodnem projektu "Demokracija & lutkarstvo" šole in lutkovna gledališča iz štirih držav, med njimi tudi Gledališče DELA in Šolski center Ravne na Koroškem, razvijajo inovativna učna gradiva za izobraževanje na temo demokracije. Predstavniki vseh partnerjev so se na povabilo lutkovnega gledališča LILARUM sestali na Dunaju.

Pod profesionalnim vodstvom dunajskega foruma za demokracijo in človekove pravice so partnerji iz Beograda, Budimpešte, Raven na Koroškem in Dunaja razvijali metode in materiale, ki jim bodo v pomoč pri delu z učenci in jim bodo omogočili ustvarjalno obravnavanje tem demokracije in človekovih pravic. Tako v šolskih lekcijah, kot tudi v nadaljnjem raziskovanju ter razvijanju njihovega osebnega pogleda ter okolja. Vsa ta znanja ter njihove interese bodo na koncu združeni v lutkovnih gledaliških predstavah, ki bodo spomladi 2022 uprizorjene. "Lutkovno gledališče ima močno simbolično stran in zaradi tega z lutkami lažje in konkretneje spregovorimo o spornih vprašanjih in se dotaknemo središča različnih problematik naše družbe," sporočata Tea Kovše in Katja Vravnik iz Gledališča DELA.

Partnerji so se na začetku večkrat srečali na spletnih sestankih, nato pa se septembra osebno spoznali na Dunaju. V štirih delovnih sklopih so gledališki partnerji v tandemu z njihovimi šolami razvijali ralične predagoške metode za izvajanje umetniških konceptov v okviru tega projekta, ki je financiran iz programa Erasmus+ Evropske unije in ga vodi gledališče LILARUM.

Mednarodni partnerji so Zadruga Zraven (Gledališče DELA) in Šolski Center Ravne na Koroškem (Slovenija), Malo pozorište "Duško Radović" in Osnovna škola "Ilija Birčanin" (Srbija) ter Interplay Madžarska in Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Madžarska).