Jasmina Detela
16.11.2021

Na ogled postavili dela treh baročnih slikarjev Straussov

Na ogled postavili dela treh baročnih slikarjev Straussov
Jasmina Detela

Slika sv. Elizabete med berači, mojstrsko delo slovenjegraškega slikarja Franca Mihaela Straussa.

 

Kultura

Ob 300. obletnici rojstva slikarja Janeza Andreja Straussa v KPM danes odpirajo občasno razstavo o življenju in delu treh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov.

V Koroškem pokrajinskem muzeju (KPM) Slovenj Gradec so na ogled postavili novo občasno razstavo Strauss Pinxit, Po poteh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov. Razstava sledi kronološkemu zaporedju življenjskih zgodb treh slikarjev, ki so v 17. in 18. stoletju živeli v nekdanji Hovnikovi hiši v Slovenj Gradcu (zdaj Glavni trg 36 - v neposredni bližini Pergerjeve hiše).

Avtorica razstave je Aleksandra Čas s slovenjgraškega KPM, v projektu pa sodeluje še Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož ter Nadžupniji Šmartno pri Slovenj Gradcu in Laško, ki hranijo pomembna likovna dela omenjene slikarske družine.

Strauss Pinxit je eden od treh osrednjih projektov KPM v letošnjem programskem letu. Z novo občasno razstavo o življenju in delu treh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov zaznamujejo 300. obletnico rojstva najmlajšega med njimi, Janeza Andreja Straussa (1721-1783) ter se posvečajo spominu na prehojeno pot treh mož in nekdanjih aktivnih meščanov. Poleg že omenjenega še Janeza Straussa in Franca Mihaela Straussa. "Posamezni umetnostni zgodovinarji so z zavzetim raziskovanjem v 20. stoletju predstavnike družine Strauss umestili ob bok osrednjim baročnim slikarjem na Slovenskem. Zelo pomemben delež k ohranitvi spomina nanje pa je prispeval tudi župnik in zbiratelj Jakob Soklič, zato se razstava ob izteku združi s stalno Sokličevo zbirko, saj v njej hranimo tudi deset del Janeza Andreja Straussa," je povedal direktor KPM Tadej Pungartnik. Kot dodaja, so tri generacije slikarjev Strauss s svojim ustvarjalnim angažmajem obogatile kulturno podobo dežel Koroške in Štajerske in ta se je v veliki meri ohranila vse do danes.

image

Tadej Pungartnik, direktor KPM Slovenj Gradec 

Jasmina Detela

Da so na omenjene slikarje skoraj malo pozabili v pomenu prezentacije, torej pripovedovanja zgodb, je na današnji novinarski konferenci dejala avtorica razstave Aleksandra Čas. "Nas pa spremljajo njihova predvsem oltarna dela, ki so na ogled vsak dan. Na njihovo zgodbo smo opozorili po dobrega pol stoletja, toliko časa je namreč minilo odkar so bila njihova dela zadnjič na ogled v takratnem Umetnostnem paviljonu v Slovenj Gradcu. Tokratna razstava je zasnovana kot sodobna muzejska postavitev, od prepleta zgodbe o začetkih družine Strauss v Slovenj Gradcu, prek življenja in dela treh osrednjih protagonistov do predstavitve izbranih del v kombinaciji s sodobnimi reprodukcijami," razlaga Časova.

Izpostavlja njihova osrednja dela, med njimi izstopata krajini Franca Mihaela Straussa iz leta 1715, ki veljata za edini znani ohranjeni krajini kot samostojni motiv (z lovci in razvalinami) v baroku. Muzej si je krajini izposodil pri Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož, nadžupniji Šmartno pri Slovenj Gradcu in Laško pa sta na ogled posodili stoječa portreta opata Schrekingerja in opata Fuehringerja.

V muzeju ob razstavi načrtujejo tudi pester spremljevalni program. V kolikor bodo epidemiološke razmere to omogočale bodo prihodnje leto med drugim organizirali oglede v izbranih cerkvah, kjer so se dela slikarjev Straussov ohranila vse do danes.

image

Krajini Franca Mihaela Straussa. (

Jasmina Detela

Posebno pozornost namenjajo tudi interaktivnosti z obiskovalci različnih generacij. Posebej je prilagojena ogledom družin in mlajših generacij, saj jih skozi razstavo spremlja Radovedno Popek.

image

KPM Slovenj Gradec, razstava o življenju in delu treh slovenjgraških baročnih slikarjev Straussov (

Jasmina Detela

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer bo odprtje razstave potekalo v prilagojeni obliki. Današnje strokovno vodstvo je namenjeno predstavnikom sedežne občine, od danes do nedelje, 21. novembra, pa vsem obiskovalcem omogočajo brezplačen ogled razstave. Ta bo sicer na ogled do konca avgusta prihodnje leto.