A. Č K.
3.1.2022

Mladi literarni ustvarjalci in ustvarjalke, prijavite se na natečaj revije Mentor!

Mladi literarni ustvarjalci in ustvarjalke, prijavite se na natečaj revije Mentor!
Andreja Čibron Kodrin Eva Markun - uršljanka leta 2016, zadaj selektor dr. Aljoša Harlamov in finalista Tim Uršič in Aleš Jelenko
Kultura

Čas imate do konca januarja. 21. Festival Mlade literature Urška se bo po regijskih srečanjih sklenil 14. oktobra v Slovenj Gradcu z razglasitvijo zmagovalca oziroma zmagovalke.

Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) s selektorji izberejo pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izdajo knjižni prvenec.

RAZPISNI POGOJI

Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki niti objavili v literarnih revijah oziroma na drugih literarnih natečajih. Na natečaj lahko pošljejo prozo oziroma prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani) – z istim besedilom se lahko na razpis za Urško prijavijo le enkrat!

Prispevki morajo biti lektorirani in v wordovi priponki poslani po elektronski pošti na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., najkasneje 24 ur po spletni prijavi.

image
Logotip ob 50-letnici srečanj. Festival Urška izhaja iz dolgoletnih srečanj pesnikov in pisateljev začetnikov, ki bodo letos praznovali 50-letnico delovanja. Z branji in nastopi mladih literarnih ustvarjalcev se bo Festival Urška pridružil praznovanju na Sveti Trojici v
Slovenskih goricah.
arhiv JSKD

Vsak prispevek mora biti označen s šifro. Podatke o avtorju je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Besedila naj bodo zapisana v wordovem dokumentu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, leva poravnava (izjema vizualna poezija), brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij. V levem zgornjem robu na prvem listu namesto imena napišite svojo šifro, vsa besedila naj imajo naslove, če je to predvideno. Strokovni selektorji dobijo v branje samo šifrirana besedila, avtorji se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih oziroma preko spletnih pogovorov.

image
Utrinek s festivala Urška leta 2011.
Karin Potočnik

ROK ZA E-PRIJAVO

Podatke o avtorju in besedilu vpišite v spletno prijavnico, objavljeno na spletni strani JSKD. Šifrirana besedila in e-prijavo je treba oddati do ponedeljka, 31. januarja 2022.

OBJAVE

Vse poslane prispevke odstopijo avtorji za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno.

POTEK NATEČAJA

Vse sodelujoče avtorje bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj v živo ali preko spletnih aplikacij (ZOOM/TEAMS, le v primeru karantene), ki jih bodo izvedle območne izpostave JSKD. Srečanja v obliki literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala marca in aprila 2022, srečanje za Celjsko in Koroško bo denimo v torek, 12. aprila 2022 v Žalcu. Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni avtorji, ki po ustvarjalnih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) in pogovoru s strokovnimi spremljevalci javno preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše literate za državni, finalni del festivala. Državni selektor za Urško 2022 bo pesnik, prevajalec in publicist Gregor Podlogar – svetovljan, občasen didžej in zaposlen kot urednik na Radiu Slovenija.

Finalni del Festivala mlade literature Urška 2022 bo potekal tri dni, z razglasitvijo zmagovalca v petek, 14. oktobra 2022, v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo prvenca, zbirke kratkih zgodb, Alexa Kama Devetaka, Uršljana 2021, in z drugimi literarno-glasbenimi dogodki. Na festivalu bodo gostili tudi pisateljico iz tujine.

image
Utrinek s festivala Urška leta 2011.
Karin Potočnik

NAGRADA

Najboljšemu avtorju/avtorici bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu 22. festivala. Avtor bo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobil tudi sto izvodov svoje knjige, priložnost do treh honoriranih literarnih večerov ter možnost gostovanja na mednarodnem literarnem gostovanju v tujini. Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru lahko natisnejo prvenec najboljšemu izmed preostalih finalistov.

Dodatne informacije daje mag. Barbara RIGLER, producentka za literarno dejavnost, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., tel. (01) 2410 516.

image
Logotip festivala
arhiv JSKD