A. Č. K.
24.10.2020

Letošnja pesniška olimpijada prinaša dva literarna razpisa in spletno delavnico

Letošnja pesniška olimpijada prinaša dva literarna razpisa in spletno delavnico
Maja V. Ključni podatki 10. Mlade pesniške olimpijade.
Kultura

Zaradi korone bo že 21. Pesniška olimpijada potekala samo v obliki dveh literarnih razpisov, namesto delavnic v živo pa bo za vse prijavljene dijake in študente organizirana spletna (prek aplikacije Zoom) delavnica s selektorjem in mentorjem dr. Davidom Bedračem.

Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (OI JSKD) Dravograd v sodelovanju z Javnim zavodom Dravit in Zvezo kulturnih organizacij Dravograd tudi letos pripravlja Pesniško olimpijado, tokratna bo že 21. po vrsti. Vodja projekta je Barbara Žvirc.
Objavljena sta tudi že dva razpisa. Prvi, 10. Mlada pesniška olimpijada, je namenjen osnovnošolcem, drugi pa dijakom in študentom.
Razpisa in prijavnici so objavljeni tudi na facebook strani Pesniška olimpijada ter na spletni strani projekta Pesniška olimpijada: http://pesniska-olimpijada.si/index.php/trenutni-razpisi. Žvirčeva je za dodatna pojasnila dosegljiva po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po telefonu 051 634 961.

21. Pesniška olimpijada

Poteka v obliki literarnega natečaja za dijake in študente s statusom. Razpis je odprt do petka, 6. novembra 2020.
Kot piše v razpisu, kandidati organizatorju po elektronski pošti pošljejo deset svojih pesmi in pripišejo naslednje podatke: ime in priimek, naziv in letnik šole, ki jo obiskujejo, ter telefonsko številko. Pesmi naj bodo napisane in shranjene v programu Word, vsaka na svoji strani ter vsaka opremljena z imenom in priimkom. Izbor motivov pesniškega snovanja je docela v avtorjevi domeni.

Pesniška delavnica

Za vse prijavljene bo 14. novembra organizirana spletna (prek aplikacije Zoom) pesniška delavnica z mentorjem dr. Davidom Bedračem. Povezavo do delavnice in vsa druga navodila bodo prijavljeni prejeli na e-naslove.

Pesmi in zahtevane podatke naj kandidati pošljejo najkasneje do petka, 6. novembra 2020, na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., s pripisom 21. PESNIŠKA OLIMPIJADA.
Žirija bo tri najizrazitejše avtorje nagradila z (najmanj) eno tiskano in/ali spletno objavo avtorske poezije, s knjižnimi nagradami, najboljšega izmed izbranih treh pa še s kotizacijo za Literarno šolo 2021 (JSKD) in nazivom zlatega olimpijca 2020.
Razglasitev najboljših bo v ponedeljek, 23. novembra 2020, potekala na družbenih omrežjih projekta, nagrajeni avtorji pa bodo o rezultatih obveščeni po e-pošti. Rezultati natečaja (ime in priimek) bodo objavljeni tudi na spletni strani Pesniške olimpijade, na socialnih omrežjih in v medijih.

10. Mlada pesniška olimpijada

Natečaj otroške poezije poteka v okviru 21. Pesniške olimpijade. Kot piše v razpisu, je ta namenjen promociji poezije in širjenju literarne kulture med osnovnošolci. Cilj natečaja je mlado poezijo predstaviti širši javnosti. Natečaj poteka do 6. novembra 2020.
Sodelujejo lahko vsi osnovnošolci od 1. do 9. razreda, ki se z eno avtorsko pesmijo, napisano v slovenskem jeziku, prijavijo na natečaj in izpolnjujejo pogoje za prijavo. Natečaj je razdeljen v tri starostne kategorije:
1. kategorija: učenci od 1. do 3. razreda OŠ
2. kategorija: učenci od 4. do 6. razreda OŠ
3. kategorija: učenci od 7. do 9. razreda OŠ
Tema natečaja je KO SE POGLEDAM V OGLEDALO. "Pesem naj čim bolj metaforično ponazarja tematiko. Učenci naj svojstveno in inovativno opišejo in z besedami oziroma metaforami orišejo svoje sanje – mlajši lahko dobesedno tisto, kar vidijo, ko se pogledajo v ogledalo, kako vidijo same sebe ... Starejši pa naj razmislijo, kako dojemajo same sebe, kako v odnosu do drugih in/ali do sveta, v katerem živijo ... Oboji pa naj se čim bolj izogibajo pisanju o pojavu in času korone, saj smo temu vsakodnevno že dovolj izpostavljeni," je opredeljeno v razpisu.
V navodilih je dodano še, da je naslov pesmi prepuščen avtorju. Pesem naj bo napisana in shranjena v programu Word, pisava Times New Roman, velikost črk 12, in opremljena z imenom in priimkom učenca & učitelja/starša, podatki o osnovni šoli in razredu ter z e-naslovom, na katerega bodo organizatorji sporočili rezultate natečaja. Pri pošiljanju pesmi več avtorjev v enem dokumentu pa mora biti vsaka pesem na svoji strani, opremljena z imenom in priimkom ter razredom, ki ga učenec obiskuje.

image
Ključni podatki 21. Pesniške olimpijade.
Maja V.

Strokovna žirija, ki jo bo imenoval organizator, bo najizrazitejše tri avtorje iz vsake kategorije nagradila s knjižno nagrado in priznanjem, nagrajene pesmi pa bodo objavili na spletni strani projekta. Nagrado bodo nagrajenim avtorjem poslali po pošti.
Pesem, opremljeno z imenom in priimkom, naj učenci (ali učitelji/starši) skupaj z izpolnjeno prijavnico pošljejo najpozneje do petka, 6. novembra 2020, na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., s pripisom 10. MLADA PESNIŠKA OLIMPIJADA.
O rezultatih natečaja, podelitvi nagrad in drugih podrobnostih bodo udeleženci (njihovi starši ali učitelji) po elektronski pošti obveščeni najkasneje do ponedeljka, 23. novembra 2020.

image
Ključni podatki 10. Mlade pesniške olimpijade.
Maja V.
image
Logotip 21. Pesniške olimpijade.
vir: JSKD OI Dravograd