Andreja Čibron Kodrin
19.12.2020

Leše: Pravljična bitja tudi na zidni poslikavi

Leše: Pravljična bitja tudi na zidni poslikavi
Arhiv Krajevne skupnosti Leše Del leškega pravljičnega sveta, upodobljenega na zidu v središču kraja
Kultura

Vasica nad Prevaljami poleg identitete nekdanjega rudarskega kraja vse bolj pridobiva prepoznavnost tudi kot pravljična vas. Da bo ta še večja, so se odločili za zidno upodobitev motivov iz leških pripovedk.

"Sredi Koroške, natančneje nad Prevaljami, se skriva majhna pravljična vasica, obdana z gorami in posejana z leskami. Po razgibanih travnikih se podijo veličastni pegasti konji, za leskami se skrivajo čarodejke in nebo v sončnih dnevih preletavajo leški orli, ki imajo svoje kraljevsko gnezdo skrito nekje na Volinjaku, 886 m visokem hribu, ki se dviga nad Lešami. Tam domujejo tudi vilinske žal žene, starodavne zdravilke in vaške svetovalke. Ne boste verjeli, na Lešah najdemo celo velikane ajde, ki Lešanarjem, potomcem starodavnih poljedelcev Leškirjev, še danes pomagajo pri različnih opravilih – seveda v zameno za kos najbolj lešnikaste torte Leškirke," se Pravljična vas Leše opiše na svoji spletni strani. Cilj projekta, v prvi vrsti namenjenega najmlajšim, je predstavitev turističnih zanimivosti kraja, povezanih s pripovedkami o mističnih bitjih, ki naj bi živela na Lešah.
Najbolj odmevna aktivnost je vsakoletni septembrski Festival Pravljična vas Leše. Doslej so jih pripravili že osem, letošnjega pa je preprečila epidemija covida-19. Letos so na Lešah, poleg že uveljavljene ponudbe nočnega in animacijskih pohodov, ustvarjalnih delavnic, pravljične tržnice, pravljičnega srečolova, zelemenjave, pravljične bukvarne in še drugega bogatega festivalskega programa, nameravali tudi uradno odkriti poslikavo škarpe z motiviko Pravljične vasi Leše. Tega žal ni bilo mogoče storiti, a pravljična motivika vseeno spodbuja domišljijo gledalcev.

Poslikava je delo Saše Oder

"Krajevna skupnost Leše in Kulturno društvo Leše sta dala pobudo in organizirala poslikavo škarpe z motiviko Pravljične vasi Leše. S profesorico likovne umetnosti na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje, Sašo Oder, smo se dogovorili za slikarsko upodobitev. Slikarija nas spominja na ilustracijo, saj so na zidu upodobljeni motivi iz pripovedk Pravljične vasi Leše. Prepletajo se različni elementi: leska z zlatimi lešniki, klobuk čarodejke s čarobnim rdečnjakom, leški orel, žal žene, leški cerkvi, rudarski škrat, tri breze in pegasti konj ter nazadnje še velikani ajdi. Zajeto je bistvo vsake pripovedke posebej, motivi pa se med seboj prepletajo, se kompozicijsko in barvno ujemajo in skupaj tvorijo celoto," je povedala Hedvika Gorenšek, predsednica Krajevne skupnosti Leše. Novo pridobitev je videlo že veliko obiskovalcev, saj, kot pravi Gorenškova, je leški pravljični svet le­tos, čeprav ni bilo festivala, obiskalo mnogo ljudi, ki so unov­čili turistične vavčerje na Koroškem in so si ogledali tudi Leše.

image
Pravljična vas Leše 2019
Nejc Strojnik


Bogat pravljični svet

Pravljično vas Leše opisujejo naslednje pravljice: Žal žene in zaklad kravjih rogov (avtorica Ljoba Jenče); Leškirji, Pegico neha biti sram (avtor Peter Buhvald); Trije orli (avtor Rudi Mlinar); Čarobni rdečnjak (avtorica Aleksandra Kocmut); Kako so otroci Leškirjem ukrotili pegaste konje (avtor Matjaž Pikalo); Škrat Leško prvi (avtor Primož Suhodolčan) in Velikani ajdi so Korošcem podarili hitro cesto (avtor Jurij Berložnik).
Pravljice so na voljo v tiskani obliki, lahko pa jim prisluhnete tudi na spletni strani Pravljične vasi Leše.
Da se na Lešah res skriva bogat nabor tem za pravljice (in druge literarne zvrsti), dokazujeta tudi pred petimi leti izšla slikanica avtorja Aljoše Hancmana in ilustratorke Tjaše Rener z naslovom Pod hribom zaklad v založništvu Kulturnega društva Leše in še čisto sveže delo Rudija Mlinarja z naslovom Leške pravljice in bajke. Slednjemu je poleg sedmih pravljic letos Mohorjeva družba iz Celovca izdala tudi roman Leški knapi. Jubileja, 200-letnico premogovništva na Lešah in 400-letnico jeklarstva v Mežiški dolini, pa je te dni počastil še izid prenovljene izdaje povesti (leposlovja za odrasle) Jožka/Jožeta Jurača Kraj umira (prvič je izšla leta 1936) v založništvu Občine Prevalje.