A. Č. K.
5.2.2021

Koroške knjižnice ob 60-letnici bralne značke z literarnim razpisom o tem, kako s(m)o brali nekoč

Koroške knjižnice ob 60-letnici bralne značke z literarnim razpisom o tem, kako s(m)o brali nekoč
Andreja Čibron Kodrin Bralna značka, sprva samo Prežihova, se je rodila na Osnovni šoli Franja Goloba na Prevaljah.
Kultura

Razpis je posvečen 60-letnici bralne značke, ki se je rodila na Koroškem, na Prevaljah.

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Knjižnica Dravograd in Knjižnica Radlje ob Dravi ob praznovanju 60-letnice bralne značke, ki se je začela na Koroškem, objavljajo literarni razpis med 8. februarjem in 20. aprilom 2021. Tema je Moja zgodba: Kako smo nekoč brali.

image
Pisatelj France Bevk z ravnateljem osnovne šole na Prevaljah Leopoldom Suhodolčanom in Jožefo Bračko, predsednico Društva prijateljev mladine Prevalje, na poti na prvo podelitev Prežihove bralne značke na Prevaljah 22. maja 1961.
Stanko Kotnik

Svoje zgodbe lahko prispevate tako odrasli kot osnovnošolci in srednješolci, ki k spominjanju na to, kako so brali nekoč, nagovorite stare starše ali druge odrasle. Prispevki naj obsegajo do 4500 znakov brez presledkov. Najboljše bodo nagradili in objavili v skupni publikaciji. Oddate jih lahko v "svoji" knjižnici ali pošljete na njen elektronski naslov.

Torej pošljete jih lahko po pošti na naslov Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Na gradu 1, 2390 Ravne na Koroškem, na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali jih oddate v knjižnici. Oddate jih lahko v Knjižnici Dravograd ali pošljete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Prispevke sprejemajo tudi v slovenjgraški Knjižnici Ksaverja Meška, lahko pa jim jih tudi pošljete po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Tudi v Knjižnico Radlje ob Dravi lahko prispevek prinesete ali pa ga pošljete po pošti na naslov: Mariborska cesta 6, 2360 Radlje ob Dravi, e-naslov pa je: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

image
Lajči Pandur: Pri čitanju, olje, 1948 - izrez (Artoteka KOK)
Lajči Pandur, Artoteka KOK
O začetkih bralne značke
Bralno značko sta po češkem zgledu osnovala ravnatelj osnovne šole na Prevaljah, pisatelj Leopold Suhodolčan, in profesor slovenščine na tej šoli, Stanko Kotnik. Prvo tekmovanje za Prežihovo bralno značko so razglasili na območju štirih koroških občin v jeseni leta 1960, prve Prežihove bralne značke pa so bile desetim sodelujočim podeljene maja 1961 na Prevaljah.
Več o začetkih branja za bralno značko najdete TUKAJ.

Na spletni strani radeljske knjižnice so še zapisali: "Literarni razpis ime res poudarek na 'nekoč', kar pa ne pomeni, da ne morejo sodelovati tudi mladi in otroci. Nasprotno: pričakujemo tudi njihove prispevke, s tem, da bodo seveda morali povprašati svoje stare starše, starše ter druge odrasle in zapisati njihove izkušnje. Včasih je bilo branje resnično drugačno. Pričakujemo tudi zgodbe iz obdobja, ko ni bilo luči na stikalo, niti očal, ki bi pomagale opešanemu vidu, in ne nazadnje niti knjig na pretek. Čas, ko so bile tudi knjižnice redke in marsikomu celo nedosegljive, niti ni tako zelo oddaljen."