A. Č. K.
15.6.2021

KOK: V četrtek bodo odprli razstavo Industrijska suita avtorja Stojana Špegla

KOK: V četrtek bodo odprli razstavo Industrijska suita avtorja Stojana Špegla
Stojan Špegel Ena od Špeglovih slik z razstave
Kultura

Umetnik se predstavlja z besedo, sliko in zvokom.

"Stojan Špegel se izraža v vizualnem jeziku in enako vešče piše; s poezijo in prozo beleži svoja opazovanja, čutenja in razmišljanja. Odslikava okolje, kjer je odrasel in se mu zapisal z dušo in profesionalnim delovanjem," pred odprtjem razstave Industrijska suita sporočajo iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (KOK). Dodajajo še, da so njegova dela, likovna in literarna, odsev (po)krajine in družbenega okolja, ki mu pripada, saj so v vsaki njegovi potezi: slika ali zapisana beseda je resonanca takšne sinteze.
Kustosinja razstave je umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar.
Razstava, ki jo bodo odprli v razstavišču knjižnice ta četrtek ob 18. uri, bo na ogled do 27. avgusta letos.

O avtorju
Stojan Špegel se je rodil leta 1963 v Slovenj Gradcu. Diplomiral in magistriral je na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Imel je že več kot štirideset samostojnih razstav in od leta 1996 je sodeloval na več kot sto skupinskih razstavah. Izdal je štiri pesniške zbirke. Profesionalno se je udejstvoval tudi kot muzealec; bil je vodja Muzeja premogovništva Slovenije in tamkajšnjega razstavišča Barbara, kjer je pripravil že več kot 180 razstav. Živi in ustvarja v Šoštanju.

Stojan Špegel: Industrijska suita
"Tako ostajaš prepuščen slutenju svetlobe, plastenju razgledov./V nanodelcih si suh kot sekanci, njihovo srce je kot velik posel./Z naslovom pobereš vse, ki so padli./Hrup-zvok v sebi drži neskončno presenečenj./Bolj ko mu postajamo podobni, bolj so čevlji varilca časa mehki./Tako polniš v podplate klonirane bliske in grom zaviješ v šuhfeco./Za brušenje skrhanega rezila duše si prvi na brusilni mizi,/vendar ne razmaješ zob te mašine, ki škrta in valovi tla./Za ostalo sprejemamo ponudbe."