A. Č. K.
1.6.2021

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec: Literarni večer s predstavitvijo knjige Med sončne kroge sedem

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec: Literarni večer s predstavitvijo knjige Med sončne kroge sedem
Andreja Čibron Kodrin Blaž Prapótnik
Kultura

Z avtorjem Blažem Prapótnikom se bo pogovarjala Tonja Jelen, pesnica in literarna kritičarka.

Prireditev v organizaciji Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec in JSKD OI Slovenj Gradec bo v četrtek, 3. junija, z začetkom ob 18. uri. Posvečena bo predstavitvi nove Prapótnikove knjige. Spremno besedo Resnica iz drobtin je napisal dr. Zoran Pevec, pesnik, podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, knjigo pa sta izdala Založba Cerdonis in Epigraf. Leposlovno delo je žanrski hibrid (sedem duetov), saj prinaša zgodbe v dialogu s poezijo.
Blaž Prapótnik je avtor samizdatov ter dveh pesniških zbirk Pegaz prebija zvočni zid (spremna beseda Ciril Zlobec) in V redu kaos (spremni besedi Milan Vincetič in Marjan Pungartnik) ter zbirke songov Blažev žegen, ki jih z istoimenskim bendom tudi izvaja (sam igra bas/kitaro). Kot grafični oblikovalec in urednik, tudi pri reviji Odsevanja, je knjigo uredil ter oblikoval; sliko za naslovnico je prispeval akademski slikar Stanislav Makuc, uporabljena okrasna akcidenčna tipografija pa je iz umetniške zapuščine Andreja Štelcerja - Foxa.

image
Na naslovnici oziroma ovitku Prapótnikove novitete je detajl abstraktne slike akademskega slikarja Stanislava Makuca.
Arhiv Blaža Prapótnika
Iz spremne besede h knjigi
"Resnica teh zgodb je sicer sestavljena iz drobtin, ki pa na koncu puščajo sled, znotraj katere se nahaja marsikatero sebstveno, a tudi aktualno družbeno aktivistično razmišljanje, vredno vsakega premisleka in izrazito intenzivnega ter literarno empatične/ga bralke/bralca. Zato se v njih sončevi krogi ne odbijajo le v steklenih pročeljih nasprotnih stavb, temveč so zasidrani globoko v nas samih, kot zgoščena, formalno semantično uglašena stvarno estetsko presvetljena književna pripoved."
Zoran Pevec