PLT
12.6.2021

Ganljivi koncert poezije umetniškega dvojca Anje Zag Golob in Draga Ivanuše na Prevaljah

Ganljivi koncert poezije umetniškega dvojca Anje Zag Golob in Draga Ivanuše na Prevaljah
Osebni arhiv Anja Zag Golob in Drago Ivanuša na Prevaljah
Kultura

Poezija Anje Zag Golob je glasba, glasba Draga Ivanuše je poezija, sta zapisala v vabilu k spremljanju skupnega umetniškega projekta, s katerim nastopata na več kulturnih prizoriščih po Sloveniji. Sinoči sta navdušila občinstvo v polnem Družbenem domu.

Izjemen koncertni večer se je odvil sinoči v Družbenem domu Prevalje, kjer sta pred polno dvorano (oziroma dvorano, prilagojeno veljavnim ukrepom) nastopila izvrstna pesnica Anja Zag Golob in skladatelj Drago Ivanuša. Koncert poezije, poimenovan da ne bo da ne bo več prišla da ne bo da me žge, na katerega je ob težko pričakovani revitalizaciji kulture v javnem prostoru povabilo Kulturno društvo Mohorjan, je znova potrdil, da je kultura doma in vselej dobro sprejeta tudi na Prevaljah, še posebej ob dogodkih v Družbenem domu.

image
Povabilo na koncert poezije 

S Prevalj prihaja tudi Anja Zag Golob, ki jo občinstvo na Koroškem vselej dobro sprejme - pesnica, urednica, kritičarka, dramaturginja in prevajalka, dobitnica Jenkove nagrade za pesniško zbirko v letih 2014 in 2016 (Vesa v zgibi in Didaskalije k dihanju). Z Dragom Ivanušo, vrhunskim skladateljem filmske in gledališke glasbe, pianistom in harmonikarjem skupni umetniški projekt predstavljata na več lokacijah po Sloveniji, prevaljska je bila za pesnico prav posebna, s čustvi prežeta izkušnja. Kot je povedala po koncertu, na katerem je bilo veliko mladih gimnazijcev (fotografij ali posnetkov nimamo, ker sta umetnika uvodoma prosila, da koncerta ne dokumentiramo), nista vzela za samoumevno, da so obiskovalci prišli in da so ju nagradili s tako bučnim aplavzom. Poezija Anje Zag Golob kot glasba in glasba Drage Ivanuše kot poezija je nepozabna izvrstna kombinacija besede in glasbe, ki jo je bilo vredno pospremiti, kot je na sploh vredno prebirati poezijo in brati poezijo Anje Zag Golob. Ob umestitvi v širša aktualna vprašanja časa in prostora in v kombinaciji z glasbo koncert ni le enkratni kulturni dogodek, ki nedvomno presune, temveč tudi nagovarja k nadaljnjim preizpraševanjem o identiteti, eksistenci, pomenu biti in umetnosti.

Ganljivi del večera je bil tudi bis - interpretacija Prežihovih solzic, ki je zaokrožila sporočilnost in poetičnost dogodka.