Andreja Čibron Kodrin
10.6.2021

(FOTO) Galerija Ravne: Ganska sedanjost na slikah Tjaše Rener

(FOTO) Galerija Ravne: Ganska sedanjost na slikah Tjaše Rener
Andreja Čibron Kodrin Direktorica KGLU dr. Andreja Hribernik in slikarka Tjaša Rener
Kultura

S pregledno razstavo z naslovom Čudovito/Beautiful se slikarka, ki v zadnjem obdobju živi in ustvarja med Gano in Slovenijo, prvič po osmih letih predstavlja domači javnosti.

V Galeriji Ravne so včeraj odprli razstavo dvanajstih slik umetnice Tjaše Rener, po rodu s Koroškega Selovca. Slikarka se z njimi prvič po letu 2013 ponovno predstavlja domačemu občinstvu. Razstavljeni so njeni portreti temnopoltih prebivalcev Akre, prijateljev in naključnih mimoidočih, naslikani v svojem naravnem okolju ter pri vsakdanjih opravilih. Z njimi beleži utrip mesta in ganske sedanjosti.
"Tjaša Rener se vrsto let ukvarja z vprašanjem pripadnosti. Skozi lastno izkušnjo raziskuje, kaj pomeni biti priseljen v novi državi in novi kulturi, razloge migracije in spopadanje z lastnimi emocijami, ki jih prinašata novo okolje in kultura," ob robu aktualne razstave pojasnjujejo v Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU).

image
Odprtje razstave je pritegnilo veliko obiskovalcev, zaradi epidemije so si slike ogledali v več skupinah.
Andreja Čibron Kodrin
image
Razstava bo v Galeriji Ravne na ogled do 13. avgusta.
Andreja Čibron Kodrin

Kot je na odprtju razstave povedala avtorica, se tokrat predstavlja s slikami iz dveh serij, ki sta zaporedoma nastali v zadnjih dveh letih. Medtem ko je v starejših delih poudarek na drobnih elementih, so novejša bolj izpraznjena, gre pa za portrete njenih prijateljev iz Gane, ki pa niso Ganci, temveč Afričani iz drugih držav. "Bolj osebno sem povezana z ljudmi, ki jih slikam," je pojasnila Renerjeva in svoje slikanje opredelila kot igro, saj podobe prijateljev nastajajo s hitrim skiciranjem, digitalnim skeniranjem in igranjem s perspektivo.
Da ne gre za klasične portrete, tipični žanr, temveč za slikarkino raziskovanje tega področja, njeno ustvarjalnost, je pojasnil tudi kustos razstave Jernej Kožar. "Kombinira tri tehnike: akril, sitotisk in kolaž na platno, kar je izjemno redko in zato zelo pomembno za slovensko in evropsko umetnost," je še poudaril.
Razstava bo v Galeriji Ravne na ogled do 13. avgusta letos. Galerija je odprta ob torkih in petkih (14.00–18.00) ter ob sredah in četrtkih (14.00–16.00).

image
Na razstavi Čudovito je avtorica z dvanajstimi slikami osvetlila sodobni obskurantizem z novim upanjem, pojasnjujejo v Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU). Na fotografiji slika z naslovom V vrtu.
Andreja Čibron Kodrin
O umetnici
Tjaša Rener (1986) je leta 2013 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Bojanu Gorencu. Znanje je izpopolnjevala na oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Vsa leta študija je prejemala Zoisovo štipendijo, leta 2012 pa je dobila nagrado Univerze v Ljubljani za posebne umetniške dosežke. Je slikarka in grafičarka. Leta 2013 je ustvarila umetniško knjigo Zgodba iz Afrike (A Story From Africa). V umetniškem in galerijskem delu povezuje novo afriško stvarnost z evropsko. Od leta 2013 živi in ustvarja med Slovenijo in Gano. Njena dela so v mnogih mednarodnih zbirkah. Sodelovala je na različnih razstavah doma in v tujini. Letos bo svoja dela razstavila tudi v Velenju. Tjaša Rener že leta redno sodeluje tudi s Koroško galerijo likovnih umetnosti, zanjo je med drugim ustvarila likovno podobo vrančka Kokija, maskote pedagoških programov galerije.
image
Paulina, 2021
Andreja Čibron Kodrin
image
Nili in Olivia, flomaster in kolaž na papir
Andreja Čibron Kodrin
image
Umetnica Tjaša Rener in kustos razstave Jernej Kožar
Andreja Čibron Kodrin