Žana Vertačnik
5.6.2021

Festival slovenskega jazza je nazaj na Koroškem. Jamnik: To je upanje za povratek v normalo

Festival slovenskega jazza je nazaj na Koroškem. Jamnik: To je upanje za povratek v normalo
Nika Hölcl Praper Fotografija s 14. Festivala slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem.
 
Kultura

Organizatorji 16. Festivala slovenskega jazza, ki ta konec tedna poteka z dogodki na spletu in v živo, upajo na številčen povratek ljubiteljev kulture.

Na Koroško se vrača zaradi epidemije lani odpadli 16. Festival slovenskega jazza. Organizatorji so pripravili program v kombinaciji spletnega dogajanja in dogodkov v živo. Prav ta konec tedna, začenši danes, bo poskrbljeno za pestro dogajanje v Kulturnem centru (KC) na Ravnah na Koroškem. "Predvsem za glasbenike je to upanje za povratek v normalno. Nam organizatorjem pa tudi, ker so nas spletni dogodki, ki so imeli precej manj efekta, v resnici stali še več. Če smo želeli narediti v redu produkcijo, smo v snemanja vložili še in še sredstev," nam je še pred začetkom sobotnega dela festivala povedal Korošec in eden izmed organizatorjev Robi Jamnik.

Za Večer Koroška je Jamnik dodal še: "Danes je prišel srbski glasbenik, ki je dejal, da je na odru prvič po februarju lani. Glasbeniki se veselijo še bolj kot mi." Jamnik sicer upa tudi, da se bo kulturnega dogajanja razveselila publika: "Menim, da se bodo ljudje vrnili, saj pa med epidemijo nismo postali nekulturni. Bo pa zagotovo trajalo nekaj časa." Na naše vprašanje, ali potemtakem začenjajo z "ničle", ko pride do organizacije tovrstnih dogodkov in promocije med ljudmi, pa Jamnik tako: "Ne bi rekel z nule, ampak z veliko minusa v primerjavi s časom pred epidemijo."

Koncertni del se bo začel ob 17. uri v ravenskem kulturnem centru s koncertom zasedbe Krhlanko Trio, sledil bo koncert mednarodne zasedbe Crutis Trio, dogajanje pa bo zaokrožil domačin Jure Praper z zasedbo Liquid Carpet. Kot gosta bosta nastopila tudi Korošca Sašo Vollmaier na klaviaturah in Vid Jamnik na vibrafonu.

Natančnejši program, ki ponuja še dokumentarni film Jazz in Jazz Ravne in spletno fotografsko razstavo Jožeta Požrla z naslovom Jaz(z) igram pa na fotoaparat ...  si lahko ogledate TUKAJ.