A. Č. K.
3.10.2021

Dravograd: Objavljen razpis za že 22. Pesniško olimpijado

Dravograd: Objavljen razpis za že 22. Pesniško olimpijado
Utrinek z 19. Pesniške olimpijade leta 2018, na fotografiji finalisti
Kultura

Organizatorji se tudi letos nadejajo pisanega nabora mladih literarnih ustvarjalcev. Pesmi je treba poslati do 22. oktobra.

V Dravogradu bodo letos v organizaciji partnerjev projekta JSKD OI Dravograd, Zveze kulturnih društev (ZKD) Dravograd in JZ Dravit – tokrat spet v živo (ob upoštevanju pogoja PCT) – gostili tradicionalno Pesniško olimpijado, letošnja bo že 22. po vrsti.
Kot pravi vodja projekta Barbara Žvirc, bodo 6. in 7. novembra na Koroškem ponovno gostili sveže mlade pesniške glasove dijakov in študentov iz cele Slovenije (in iz zamejstva), ki se jim bodo pridružili še udeleženci 11. osnovnošolskega natečaja za najboljšo pesem Mlada pesniška olimpijada.
Organizatorji vabijo k prijavi. Objavljamo povzetek razpisov. Razpisa in prijavnici najdete tudi na Facebook in Instagram profilu Pesniške olimpijade ter na spletni strani projekta Pesniška olimpijada: http://pesniska-olimpijada.si/index.php/trenutni-razpisi.

22. Pesniška olimpijada

JSKD OI Dravograd v sodelovanju z JZ Dravit in ZKD Dravograd razpisuje literarne delavnice v okviru 22. Pesniške olimpijade.
Srečanje je namenjeno dijakom in študentom s statusom (ob prihodu bodo izbrani kandidati priložili veljavno potrdilo o vpisu). Kandidati naj organizatorju po elektronski pošti pošljejo deset svojih pesmi. Pesmi naj bodo napisane in shranjene v programu Word, vsaka na svoji strani ter vsaka opremljena z imenom in priimkom. V posebnem Wordovem dokumentu naj bodo avtorjevi podatki: ime in priimek, letnica rojstva, telefonska številka, naslov stalnega prebivališča ter naziv šole oziroma fakultete in letnik. Izbor snovi, tem in motivov pesniškega snovanja je docela v avtorjevi domeni.
Žirija bo najizrazitejšega avtorja nagradila s kotizacijo za Literarno šolo 2022 (JSKD), z (najmanj) eno tiskano in/ali spletno objavo njegovih pesmi ter s knjižno nagrado, s katero bodo nagrajeni tudi vsi udeleženci 22. Pesniške olimpijade.
Za vse izbrane kandidate bodo organizirane pesniške delavnice, literarni nastop, prehrana in prenočišče. Simbolična kotizacija znaša 20 € ter se povrne s podelitvijo knjižne nagrade. Kotizacija se poravna na mestu dogodka.

Izbor pesmi naj kandidati skupaj s svojimi podatki pošljejo najkasneje do petka, 22. oktobra 2021, na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., s pripisom »22. PESNIŠKA OLIMPIJADA«. O izboru in programu bodo kandidati po elektronski pošti obveščeni najkasneje do petka, 29. oktobra 2021.

image
Mlada pesniška olimpijada
Vir: razpis


11. Natečaj otroške poezije

JSKD OI Dravograd in Klub koroških študentov v sodelovanju z JZ Dravit in ZKD Dravograd v okviru 22. Pesniške olimpijade razpisujeta 11. Natečaj otroške poezije.
Natečaj je namenjen promociji poezije in širjenju literarne kulture med osnovnošolci. 


Sodelujejo lahko vsi osnovnošolci od 1. do 9. razreda, ki se z eno avtorsko pesmijo, napisano v slovenskem jeziku, prijavijo na natečaj in izpolnjujejo pogoje za prijavo. Natečaj je razdeljen v 3 starostne kategorije: 1. kategorija: učenci od 1. do 3. razreda OŠ; 2. kategorija: učenci od 4. do 6. razreda OŠ; 3. kategorija: učenci od 7. do 9. razreda OŠ.


Tema natečaja je »nasmeh«. Pesem naj čim bolj metaforično ponazarja tematiko. Učenci naj svojstveno in inovativno opišejo in z besedami oziroma metaforami orišejo, kaj jim pomeni nasmeh, komu ga najraje poklonijo, koga z njim najraje razveseljujejo, čigav nasmeh se jim zdi najlepši na svetu ter kaj lahko z nasmehom dosežemo, spremenimo …
Naslov pesmi je prepuščen avtorju. Učenci se lahko zgledujejo po pesmih otroških avtorjev, ki so ali še pišejo o podobni tematiki, vendar pesmi ne smejo vsebovati istih verzov ali celih delov pesmi. Pesem naj bo napisana in shranjena v programu Word, pisava Times New Roman, velikost črk 12, in opremljena z imenom in priimkom učenca ter podatki o osnovni šoli in razredu.
Pri pošiljanju pesmi več avtorjev v enem dokumentu mora biti vsaka pesem na svoji strani, opremljena z imenom in priimkom ter razredom, ki ga učenec obiskuje.

image
Mlada pesniška olimpijada
Vir: razpis


Strokovna žirija, ki jo bo izbral organizator, bo najizrazitejše tri avtorje iz vsake kategorije nagradila s knjižno nagrado in priznanjem, povabljeni pa bodo tudi na zaključno prireditev 22. Pesniške olimpijade, ki bo v soboto, 6. novembra 2021, ob 18. uri, v Dvorcu Bukovje, v Dravogradu, kjer bodo lahko svojo pesem predstavili občinstvu (nastop v živo se lahko izvede le ob upoštevanju pogoja PCT).


Pesem, opremljeno s podatki avtorja, naj učenci (s pomočjo staršev ali učiteljev) najkasneje do petka, 22. oktobra 2021, pošljejo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., s pripisom »11. MLADA PESNIŠKA OLIMPIJADA«.
O rezultatih natečaja, podelitvi nagrad in drugih podrobnostih bodo udeleženci (njihovi starši ali učitelji) po elektronski pošti obveščeni najkasneje do petka, 29. oktobra 2021.