Urška Polanc
17.6.2021

Dekliški pevski zbor Aglaja: Ob 10. obletnici zgoščenka in koncert

Dekliški pevski zbor Aglaja: Ob 10. obletnici zgoščenka in koncert
Neža Ternik Dekliški pevski zbor Aglaja 
Kultura

Dvajset deklet iz Dravske in Mežiške doline prepeva v radeljskem zboru, ki je lani praznoval 10. obletnico.

Od oktobra 2010 v Radljah pod vodstvom prof. glasbe Kerstin Pori v radeljskem kulturnem društvu prepevajo pevke Dekliškega pevskega zbora Aglaja. Zbor trenutno šteje dvajset deklet, ki prihajajo iz različnih krajev Dravske in Mežiške doline. Glasovi deklet so z leti postali zrelejši, bolj ubrani in uglašeni, stkala so se dobra prijateljstva, kar pripomore k njihovem uspehu, je prepričana njihova zborovodkinja. Lani so praznovale 10. obletnico delovanja zbora, ob tem pa pripravljale velik koncert skladb iz broadwayjskih muzikalov v sodelovanju z Big bandom Radlje. Zaradi trenutnih razmer so koncert zdaj že tretjič prestavili, izvedli ga bodo v naslednji sezoni. Namesto tega bodo kljub razmeram, ki jim dolgo časa niso omogočale vaj v živo, izvedle koncert, ki bo, tako kot zgoščenka, posvečen njihovi 10-letnici. Na koncertu bodo med drugim predstavile tudi nekaj skladb, ki so na zgoščenki. V goste so povabile Mariborski oktet, katerega umetniška vodja je Špela Drašler. Koncert bo v soboto, 3. 7. 2021, ob 19. uri, v veliki dvorani Kulturnega doma Radlje ob Dravi. Vstopnice prodajajo članice zbora, lahko pa jih kupite tudi v sredo, 30. 6. 2021, od 16. do 18. ure ali eno uro pred koncertom v Kulturnem domu Radlje ob Dravi.

image
Dekliški pevski zbor Aglaja 
Gregor Lorenc

Njihovo ime izhaja iz rimske mitologije. Aglaja je ena izmed treh gracij, trojice, ki pooseblja očarljivost in lepoto. Aglaje predstavljajo blišč, sijajnost, na zemlji zbirajo sončne žarke in z njimi grejejo človeška srca, lepšajo njihova življenja s številnimi radostmi, skrbijo za prijeten pogovor in nasploh dobre družbene odnose. Njihov cilj je napredovati v vokalni tehniki, ki jo izpopolnjujeo pri različnih pevcih, profesorjih in skladateljih: Moniki Fele, Andreju Makorju, Ambrožu Čopiju, Tadeji Vulc, Luciji Krašovec, Vanji Mori, Dadi Kladenik, Simoni Raffaneli Krajnc in Alešu Marčiču.  Vsako leto pripravijo do dva samostojna koncerta v svojem kraju ali okolici, večkrat se predstavijo tudi kot gostje. Vsako leto se udeležijo Območnih srečanj odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin. Ponosne so tudi na vsa priznanja, ki so jih prejele na tekmovanjih od leta 2014.

Na izdani zgoščenki Naših 10 let predstavljajo repertoar, ki je na različne načine zaznamoval obdobje njihovega desetletnega delovanja. Predstavljene so skladbe, ki so se jim najbolj vtisnile v srca. Nekatere so pele na tekmovanjih, druge so sodijo v najljubši repertoar zbora. Na zgoščenki lahko slišite različne zvrsti, ki so jih prepevale v letih od začetkov do 10. sezone: skladbi iz obdobja renesanse, slovenske ljudske pesmi v prirejeni obliki slovenskih skladateljev, slovenske umetne skladbe, tuje ljudske skladbe v priredbi ter pop in gospel. Na seznamu skladb je tudi skladba Dežniki, ki jo je zanje napisala sokrajanka in znana slovenska skladateljica Tadeja Vulc.

image
Zbor na tekmovanju Naša pesem leta 2016
Janez Eržen