Urška Polanc
8.2.2021

Če otrok nikoli ne obišče galerije, muzeja, ne more imeti odnosa do kulture

Če otrok nikoli ne obišče galerije, muzeja, ne more imeti odnosa do kulture
Urška Polanc KGLU, slovenski kulturni praznik, muzej
Kultura

Ob slovenskem kulturnem prazniku v Koroški galeriji likovnih umetnosti in Koroškem pokrajinskem muzeju, kjer si lahko obiskovalci brezplačno ogledajo aktualne razstave, beležijo zadovoljiv obisk. Obiskalo jih je več družin z otroki.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) od ponovnega odprtja beležijo dober obisk. Glede na utrip življenja in stanje kulture v Sloveniji so lahko z obiskom zadovoljni, pravijo. Da je vsako leto ob kulturnem prazniku v muzeju in galeriji veliko obiskovalcev, opažajo. Glede na situacijo je bil upad pričakovan, a že to, da jih je prve pol ure od odprtja obiskalo okoli dvajset ljudi, je lepa napoved, razmišljajo. Več družin smo ta dan lahko srečali v galeriji, ki lahko v skladu z ukrepi na enkrat sprejme dvajset ljudi. Prav tako Koroški pokrajinski muzej. Da so v galeriji našli tudi sliko Prešerna, je bila navdušena družina Jeseničnik iz Slovenj Gradca. "Ker nismo v vrtcu in šoli, smo prišli v kulturno ustanovo. Tudi vreme je primerno za takšne zadeve. Skupaj si bomo malo pogledali razstave. Otroka še nista bila tukaj, včasih gresta v galerijo na kakšno delavnico. Ker so nedavno spet odprli vrata, smo izkoristili priložnost za obisk. Glede na to, da je kulturni dan, je prav, da otrokoma približamo malo kulture," sta povedala starša, ki pa sta v galeriji pričakovala več ljudi. "Če otrok nikoli ne pelješ v galerijo, muzej, ne morejo imeti odnosa do kulture. Sama delam v šoli, vidi se razlika pri teh, ki so že kdaj kje bili in tisti, ki ne," je povedala mama.

image
Urška Polanc
image
Urška Polanc


V KGLU v Slovenj Gradcu in na Ravnah so prvi teden od ponovnega odprtja svojim obiskovalcem podarili brezplačen vstop, saj so morali razstave, ki so jih postavili v jeseni, hitro zapreti. Zabeležili so zadovoljiv obisk, sploh upoštevaje, da prehod med občinami za obiskovanje kulturnih ustanov ni mogoč, nam je razložila direktorica KGLU Andreja Hribernik. "To, da za obisk kulturne ustanove obiskovalci ne smejo prehajati občin, je za Koroško, kjer je več malih občin, ki nimajo svojih muzejev in galerij, diskriminatorno. Regije se ne da primerjati z Ljubljano, kjer je nabor kulturnih institucij velik," je še povedala.

image
Urška Polanc


"Ob kulturnem prazniku je pomembno, da se zavedamo, da kultura je, da smo tukaj. Upamo, da se bodo vsi obiskovalci lahko čim prej vrnili," je dodala. Za vse, ki jih fizično še ne morejo obiskati, različne aktivnosti objavljajo na spletu. Danes so na svojem facebook profilu predstavili poseben projekt, ki sta ga za spletne obiskovalce pripravila kustosinja pedagoginja Neja Kaiser in režiser Tomo Novosel.


Ana Pantner je galerijo nazadnje obiskala pred leti, takrat z vnukom in hčerko, danes pa je v kulturno ustanovo povabila prijateljico. "Zunaj je dež, šli sva malo pogledati, da vidiva, kaj je tu novega. Če si doma sam, nimaš kaj dosti početi," je povedala obiskovalka, ki se je veselila ogleda Sokličeve zbirke.

image
Urška Polanc


"Na ta dan se spodobi malo kulturno osveščati, da imata tudi otroka neke prve izkušnje z obiskom takšnih ustanov in spoznati, kako se je potrebno vesti v njih," je povedala Mateja Žgur iz občine Slovenj Gradec, ki je na kulturni praznik galerijo obiskala z družino. "Danes tudi ni veliko možnosti, da bi lahko kam šli, pa se nam je zdela dobra ideja, da pridemo vsi," je dodala.

image
Urška Polanc