Andreja Čibron Kodrin
9.3.2021

Bralna značka ob 60-letnici z ilustrirano dopisnico in priložnostnim poštnim žigom

Bralna značka ob 60-letnici z ilustrirano dopisnico in priložnostnim poštnim žigom
Villa Creativa Dopisnica (na sliki risni del) bo izšla v nakladi 2900 kosov.
Kultura

Prvo tekmovanje za Prežihovo bralno značko se je na Koroškem začelo jeseni leta 1960, prvih deset bralcev jo je na slovesnosti prejelo maja 1961 na Prevaljah. Zdaj za raznovrstne bralne značke bere vsako leto več kot 140.000 ljubiteljev branja vseh generacij. Ob 60-letnem jubileju bralnega gibanja bo Pošta Slovenije v petek, 12. marca, izdala ilustrirano dopisnico, na prevaljski pošti bo na voljo tudi priložnostni žig.

Gibanje Bralna značka letos zaznamuje visoki jubilej, 60-letnico obstoja in delovanja. Iz skromnih in lokalno omejenih začetkov se je branje za bralne značke med vsemi generacijami razmahnilo po Sloveniji in tudi zamejstvu, "dvignila se je beroča vojska izpod Pece in Uršlje" (po Tonetu Seliškarju). Bralno značko sta po češkem zgledu – kot dobro mentorsko prakso spodbujanja branja – osnovala ravnatelj osnovne šole na Prevaljah, pisatelj Leopold Suhodolčan, in profesor slovenščine na tej šoli, Stanko Kotnik. Prva bralna značka se je imenovala po rojaku, pisatelju Lovru Kuharju - Prežihovem Vorancu. Prvo leto, 22. maja 1961, jo je na slovesnosti na Prevaljah, ki se je je udeležil tudi mladinski pisatelj France Bevk, prejelo deset učencev in učenk. Z leti se je število bralnih značk, poimenovanih po slovenskih literatih in literatkah, povečevalo, bilo jih je več kot 40 (predstavljene so na http://www.reg-kult.si). Nastala je Zveza bralnih značk pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, pred leti pa si je gibanje za promocijo izbralo geslo S knjigo v svet in maskoto Ostržka.

Za razvoj bralne kulture

"Danes Bralna značka s svojimi pobudami vsako leto povezuje okrog 140.000 bralcev različnih generacij, ki jih pri branju podpirajo učitelji, knjižničarji, ustvarjalci, založniki ... Deluje prek meja slovenske države in je zaradi svoje vloge v nacionalni kulturi vpisana v register slovenske nesnovne kulturne dediščine. Cilj Bralne značke je podpirati vseživljenjski razvoj bralne kulture in bralne pismenosti. Gibanje Bralna značka na nacionalni ravni od leta 2002 strokovno in organizacijsko vodi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, ki je član Zveze prijateljev mladine Slovenije. V mednarodnem prostoru deluje kot član Slovenske sekcije IBBY in mednarodnega združenja FELA. Leta 2011 je Gibanje Bralna značka ob 50-letnici delovanja prejelo zlati znak Republike Slovenije," je v Biltenu Pošte Slovenije zapisala Petra Potočnik iz Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS.

image
Žig prvega dne bo na voljo na pošti Prevalje v petek, 12. marca.
Villa Creativa


Filatelistični poklon

Ob 60-letnici Gibanja Bralna značka je Pošta Slovenije pripravila priložnostno dopisnico z ilustracijo Marjana Mančka. Oblikovanje je delo studia Villa Creativa iz Maribora. Dopisnica, ki ima znamko nominale B, bo v nakladi 2900 izvodov izšla v petek, 12. marca, in bo na prodaj leto dni. Isti dan bo na pošti 2391 Prevalje voljo tudi žig prvega dne.
Filatelistične aktivnosti bo zaokrožila priložnostna filatelistična razstava z naslovom Koroški pisatelji in Bralna značka. V avli Občine Prevalje bo na ogled od 11. do 31. marca.
Koordinator vseh filatelističnih aktivnosti pri promoviranju ilustrirane dopisnice Pošte Slovenije, poimenovane 60 let Bralne značke, je Koroško filatelistično društvo, sodeluje pa z Občino Prevalje, društvom Bralna značka Slovenije in Osnovno šolo Franja Goloba Prevalje. Skupaj so pripravili tudi četrtkovo novinarsko konferenco, na kateri bodo dopisnico, žig in gibanje Bralna značka še podrobneje predstavili.

image
Bralni znački ob jubileju tudi filatelistični poklon.
Vir: Bilten Pošte Slovenije, marec 2021