Petra Lesjak Tušek
16.10.2020

Babilonski stolp Stanislava Makuca za kulturni oddih sredi korone v Galeriji Ravne

Babilonski stolp Stanislava Makuca za kulturni oddih sredi korone v Galeriji Ravne
Petra Lesjak Tušek Galerija Ravne, odprtje razstave, Stanislav Makuc
Kultura

Še zadnji kulturni dogodek pred uveljavitvijo omejitvenih ukrepov sinoči v Galeriji Ravne z odprtjem razstave Stanislava Makuca. Angažirano in intimno.

V Galeriji Ravne so sinoči pred uveljavitvijo ostrejših omejitvenih ukrepov za obvladovanje koronavirusa uspeli izpeljati odprtje razstave likovnih del koroškega umetnika Stanislava Makuca. Na pregledni razstavi, ki sta jo skupaj s kustosem Koroške galerije likovnih umetnosti Jernejem Kožarjem naslovila Babilonski stolp simbolno in po eni od razstavljenih slik, predstavlja slike, risbe in kolaže, ki jih ustvaril v zadnjih štirih letih.

image
Galerija Ravne, odprtje razstave, Stanislav Makuc
Petra Lesjak Tušek

Prvi sklop prikazuje dela iz cikla Na jalovini - na teh slikah upodablja drevesa, ki so bila nekaj desetletij zasuta z jalovino iz rudnika. Drugi del zajema cikel osemnajstih kolažev na papirju. Vrhunec pregledne razstave pa so najnovejša dela, ki so nastala letos. Sedem slik je naslikal z akrilom na papir. Od starejših del jih loči enotna barvna kompozicija, na kateri prevladujejo zamolkli zemeljski toni in umanjkanje vsega mimetičnega, izpostavlja kustos. Avtor je ob četrtkovem odprtju razstave, ki bo na ogled do 4. decembra, obiskovalcem, ki so lahko odprtje pospremili v treh skupinah, tudi sam pojasnil vsebino oziroma izhodišča del, v katerih prepleta svoj družbeno kritični, angažirani odnos do dogajanja doma in v svetu in svoje zasebne, povsem intimne svetove.

image
Galerija Ravne, razstava Babilonski stolp, Stanislav Makuc
Petra Lesjak Tušek

Stanislav Makuc živi in dela v Mežici. Leta 2014 je diplomiral iz slikarstva pri dr. Jožefu Muhoviču in prof. Zmagu Lenárdiču, leta 2017 pa končal magistrski študij slikarstva pri dr. Tomislavu Vignjeviću in prof. Bojanu Gorencu.