N.S.
28.4.2021

Daša Vinšek je zmagovalka umetniškega natečaja Koroška, kdo si?

Daša Vinšek je zmagovalka umetniškega natečaja Koroška, kdo si?
Osebni arhiv Daša Vinšek z ročno narejenim unikatnim nakitom.
Kultura

Umetniški natečaj "Koroška, kdo si?", ki ga je organiziral Klub koroških študentov (KKŠ) v sodelovanju s Koroškim mladinskim kulturnim centrom Kompleks (KMKC Kompleks) in Galerijo Ravne že tretje leto zapored, je potekal med 1. marcem in 10. aprilom 2021. Namen natečaja je mladim koroškim umetnikom ponuditi priložnost, da se predstavijo širši javnost.

Zasedanje žirije v sestavi Anastazije Pirnat, lanskoletna zmagovalka natečaja, Jernej Kožar, predstavnik Galerije Ravne, in Anže Šumah, predstavnik Kluba koroških študentov, je potekalo prejšnji četrtek. Žirija je podrobno preučila vse prispele vloge in po tehtnem premisleku soglasno odločila, da prvo nagrado, to je samostojno razstavo v Galeriji Ravne, podeli Daši Vinšek. Daša Vinšek (1998) živi Dravogradu in zaključuje študij na ALUO v Ljubljani, smer Unikatno oblikovanje – steklo in keramika.

image
Gong fu čajni set, ulivano steklo.
Osebni arhiv

Žirija je v njenih delih prepoznala izhodišča za nadaljnji umetniški razvoj. Predvsem so žirijo prepričala najnovejša dela, v katerih poustvarja splošno stisko vsakdana. Z izjemno subtilnostjo in občutkom med vsemi prijavitelji pokazala najzrelejšo umetniško držo, ki je prepričala žirijo, da ji podeli prvo nagrado - samostojno razstavo v Galeriji Ravne v letu 2022. "Moja dela so v materijo preliti občutki in doživetja; jaz. V njihovem osrčju ležita nenehna želja po raziskovanju svojih notranjih prostranosti in želja po kreativnosti. Natančnost in premislek v iskanju avtentičnosti prave forme me vodi med steklom, keramiko in drugimi materiali," je ob tem povedala Daša Vinšek. 

image
Pandemic report (pandemsko poročilo), asamblaž – avtorsko delo.
Osebni arhiv
O sebi:
Moje ime je Daša Vinšek in sem rojena 6. maja 1998 v Slovenj Gradcu. Moj dom je v gozdovih nad Dravogradom, kamor se vedno z veseljem vračam in je zame vir navdiha. Že od malih nog rada rišem in ustvarjam z najrazličnejših materialih. Tako sem se leta 2013 vpisala na Gimnazijo Celje-Center, umetniško gimnazijo – likovna smer. V prijetnem vzdušji je moje ustvarjalno umetniško udejstvovanje zaživelo kot še nikoli prej, skupaj s podobno mislečimi vrstniki, sem se učila, kreativno izražala in bila del številnih kulturnih dogodkov. Zgradila sem si trdno podlago, ki mi je omogočila da sem naprej sledila svojim željam. - 6 - Oktobra 2017 sem začela študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Unikatno oblikovanje - steklo in keramika. Keramika mi je bila že precej časa zanimiva, steklo pa mi je predstavljalo popolnoma nov medij, ki se je izkazal kot material, skozi katerega se lažje izražam. Trenutno pišem diplomsko nalogo Iskanje intime v skodelici čaja, za katero ustvarjam steklen čajni set in pripadajoče pripomočka za kitajski čajni obred. Raziskovanje novih medijev, neposredni stik z materialom in svoboda dela mi omogočajo širjenje svojih obzorji in raziskovanja neznanih poti.
image
The transient (Minljivo), spletna stran/multimedijsko pripovedovanje – avtorsko delo.
Osebni arhiv