Damijana Žišt
19.11.2021

Z lažnim covidnim potrdilom ujeli še pet policistov. Izvor kaznivega dejanja je bil v Zdravstvenem domu Žalec

Z lažnim covidnim potrdilom ujeli še pet policistov. Izvor kaznivega dejanja je bil v Zdravstvenem domu Žalec
Andrej PETELINŠEK

”Nekaj gnilih jabolk seveda ne more uničiti celotne letine, a morajo biti odstranjena,” se je na hišne preiskave zaradi lažnih potrdil pri uniformirancih na twitterju odzval notranji minister Aleš Hojs.

Črna kronika

Zaradi suma, da posedujejo prirejena covidna potrdila, je na tnalu preiskovalcev SDT pristalo več policistov. Po neuradnih podatkih so do spornega dokumenta vsi prišli v Zdravstvenem domu Žalec

Preiskovalci so v četrtek opravili več hišnih preiskav na območju Slovenije, saj so iskali tiste policiste, ki naj bi si bili pridobili lažno covidno potrdilo. Po naših podatkih so bile opravljene hišne preiskave pri najmanj petih policistih, neuradno pri policistih Policijske postaje (PP) Žalec, pri policistu PP Piran ter še pri policistih drugih policijskih postaj. Štajerec, zaposlen na PP Piran, je bil po naših podatkih šele v začetku oktobra sprejet v službo, saj je pred kratkim končal Policijsko akademijo. Vsi osumljeni policisti so doma iz Celja oziroma okolice, lažna potrdila o prebolelosti covida pa naj bi si bili po naših podatkih pridobili prek dveh osumljencev, ki sta bila zaposlena v Zdravstvenem domu Žalec. O izdajanju lažnih covidnih potrdil v žalskem zdravstvenem domu, kjer so stranke osumljenima na primer za potrdila o cepljenju plačevale tudi po 500 evrov, potrdila pa so ponekod imele cele družine, smo poročali že konec oktobra.

Grozita jim odpoved in kazenski postopek

 

Generalni direktor: Za take ni prostora v policiji

Maja Adlešič, tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave, nam je danes sporočila, da so policisti v četrtek pri hišnih preiskavah zgolj pomagali Specializiranemu državnemu tožilstvu (SDT) oziroma tamkajšnjemu oddelku, pristojnemu za preiskovanje in pregon uradnih oseb. Hišne preiskave so potekale v različnih krajih. Pridobivanje lažnih covidnih potrdil je obsodil tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ki poudarja ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvršijo kaznivo dejanje, "saj so takšna ravnanja nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela". Pravi še, da za takšne policiste, "ki izvršujejo nezakonita dejanja, ni več prostora v policiji, njihova dejanja pa mečejo slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge". Na twitterju se je odzval tudi notranji minister Aleš Hojs, zapisal je: "Nekaj gnilih jabolk seveda ne more uničiti celotne letine, a morajo biti odstranjena. Še en zakonski popravek potrebujemo. Preiskovalci SDT za te primere ne bi smeli prihajati s policije in se vračati na policijo." Adlešičeva pa je v sporočilu za javnost še zapisala, da bodo od ugotovitev preiskave posebnega oddelka SDT "odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni, o ukrepih pa sprejme končno odločitev generalni direktor policije".

Sindikata brez uradnih informacij in komentarja

Za komentar smo se obrnili tudi na policijska sindikata. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš nam je povedal, da se nanje ni obrnil nihče od osumljenih policistov, ki naj bi jih bili dobili z lažnimi covidnimi potrdili, prav tako o tem niso bili uradno obveščeni, "zato uradno ne vemo, za kaj gre, in tega še ne moremo komentirati". Enako je povedal tudi Rok Cvetko iz Policijskega sindikata Slovenije.

Prva "padla" mariborski in ptujski policist

Sicer pa je policija že prejšnji teden opravila več hišnih preiskav na območju Policijske uprave Maribor zaradi suma izdajanja lažnih potrdil in pridržana sta bila dva zdravnika, ki sta po podatkih policije v nekaj letih z izdajo neupravičenih zdravniških spričeval, ki so pogoj za opravljanje dela ali udejstvovanje v športu, zaslužila okoli milijon evrov. Da gre za zdravnika Rajka B., sicer že upokojenega, ki je pogodbeno opravljal delo za Zdravstveni dom Lenart, ter ptujskega zdravnika splošne medicine Izudina K., smo prejšnji teden v Večeru poročali prvi. Eden od njiju je izdajal tudi lažna potrdila o covidu ter o opravljenih HAG- in PCR-testih, je razkrila policija. V tej akciji sta se v policijske lovke po naših podatkih ujela tudi policista. Eden je delal na Postaji prometne policije Maribor, drugi pa na Policijski postaji Ptuj. Po uspešno izvedeni akciji, v kateri je več kot sto kriminalistov in policistov opravilo 142 preiskav stanovanj, poslovnih prostorov in vozil, jih je šef policije Olaj na twitterju javno pohvalil. Minister Hojs pa je tedaj tvitnil: "Ponarejena covid potrdila naj bi uporabljali tudi nekateri policisti. Za take ni mesta v policiji, zato pričakujem, da se jim pogodba o zaposlitvi odpove in se jih kazensko preganja. Kako jim bodo v bran stopili sindikati, pa bomo še videli."