M.D.
18.10.2020

(VIDEO) Hrvaška policija objavila posnetek strelskega napada v Zagrebu

(VIDEO) Hrvaška policija objavila posnetek strelskega napada v Zagrebu
Youtube Danijel Bezuk, hrvaška vlada (
Črna kronika

Na Trgu svetega Marka v Zagrebu je bil pred dnevi po streljanju ranjen policist.

Da bi utišali teorije zarot in ugibanja o tem, kaj se je pred dnevi zgodilo v Zagrebu, je hrvaška policija objavila posnetek napada pred poslopjem vlade na Trgu svetega Marka.

Na posnetku je viden strelski pohod 22-letnega napadalca, oblečenega v jakno svetle barva in z zaščitno masko na obrazu. Prišel je do poslopja hrvaške vlade in začel streljati z avtomatsko puško. Na posnetku je vidno, da se iz poslopja prvi odpravi dostavljalec, na katerega storilec ni streljal, njegova tarča so bili policisti. Po streljanju je napadalec pobegnil. 

Med begom je odvrgel jakno in puško, ko se je ustavil je na družbenem omrežju Facebook objavil zadnje sporočilo: "Dovolj je bilo prevar in brezobzirnega teptanja človeških vrednot brez odgovornosti." Manj kot pol ure po napadu se je 22-letnik ustrelil s pištolo.

"Pokazali smo posnetke, da se vidi, kaj se je zgodilo. Policija izvaja obsežno kriminalistično preiskavo. Potrjeno je, da gre za poskus težkega uboja treh policijskih uslužbencev. Obstajajo tudi elementi, ki kažejo na teroristično dejanje. Nadaljujemo z obsežno preiskavo za razjasnitev vseh okoliščin," je objavo posnetka pojasnil Nikola Milina, direktor hrvaške policije. Posnetek so sestavili s kadri varnostnih kamer iz treh različnih kotov. 

Napad Danijela Bezuke zaenkrat obravnavajo kot poskus trojnega uboja. Storilec se je v bližino kraja dejanja pripeljal s taksijem, na vprašanje taksista, če je zaposlen na vladi, je 22-letnik dejal, da gre tja na obisk. Jutranji list piše, da je Bezuk dlje časa na spletu brskal po infomracijah o premierju Andreju Plenkoviću in predsedniku Zorano Milanoviću.

"Ko pogledamo posnetek, je jasno, da je bila tarča center izvršne, zakonodajne in sodne oblasti v državi in da še kako gre za teroristično dejanje," so zapisali v Sindikatu policijskih uslužbencev, v katerem menijo, da je šlo za teroristični napad.