N.S.
12.10.2020

Velike težave zaradi vetra in snega v Mežiški dolini

Velike težave zaradi vetra in snega v Mežiški dolini
Goran Dobrič Včeraj nekaj po 19. uri v Koprivni pri šoli.
Črna kronika

Obilno deževje, ki je včeraj prehajalo v sneženje in močni sunki vetra so tudi na Koroškem, predvsem v Mežiški dolini, povzročali velike težave.

Okoli 19. ure je močno neurje z vetrom in sneženjem zajelo območje Črne na Koroškem, še posebej neugodno je bilo v Bistri, Jazbini, Koprivni in Podpeci. Na regionalno in lokalne ceste se je podrlo več dreves, ki so ovirala promet. Eno drevo je padlo na osebno vozilo, a k sreči ni bil nihče poškodovan. Zaradi podrtih električnih drogov je so bile težave tudi z dobavo električne energije.

image
Goran Dobrič

Včeraj zvečer so zaradi močnega sneženja brez električne energije ostali tudi na območju Breg v Mežici. Mežiški prostovoljni gasilci so dostavili agregat v objekt, v katerem so nastanjeni varovanci iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Kot je znano, je v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca nad Mežico nastanjenih okoli 50 uporabnikov iz CUDV Črna, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

Na območju Prevalj je na lokalno cesto popoldne zdrsnil plaz, zvečer pa se je zaradi močnega  vetra, dežja in sneženja na območju Leš, Prisoj, Breznice in Šentanela podrlo več dreves, ki so ovirala promet in zaprla več lokalnih cest.

image
PGD Črna na Koroškem

Zaradi neurja z dežjem, snegom in močnim vetrom se je podrlo tudi več dreves na območju občine Ravne na Koroškem, ki so ovirala promet na regionalni in lokalni cesti. Ponoči so odstranjevali tudi drevo, ki se je podrla na lokalno cesto Na gradu.

S težavami so se soočali tudi v Dravski dolini. V Dravogradu je zaradi zamašenega obcestnega jaška meteorna voda zalila lokalno cesto in posledično ogrozila kleti dveh stanovanjskih hiš. Na regionalno cesto v naselju Vurmat v občini Podvelka se je podrlo drevo, ki je oviralo promet. Teža snega pa je drevo podrla tudi na regionalno cesto v Ribnici na Pohorju in zaprla polovico voznega pasu. 

Vreme težave povzročalo tudi drugod po državi

Pozno popoldne je v Celju zaradi močnega dežja voda začela vdirati v kleti več stanovanjskih in gospodarskih objektov. V popoldanskem in večernem času se je na območju Gorjuš, Koprivnika in Nomenja, občina Bohinj, zaradi sneženja podrlo več dreves, ki so ovirala promet in zaprla nekaj lokalnih cest. Meteorna voda je skozi streho zalivala dve stanovanjski hiši v Kočevju, težave so bile tudi v Ljubljani, pa Postojni, Radečah ...

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes se bo na zahodu delno zjasnilo, drugod bo ostalo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo še pihal severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 16 °C.

Jutri bo na severovzhodu zmerno do pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Drugod bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po kotlinah osrednje Slovenije megla. Najnižje jutranje temperature bodo od v alpskih dolinah okoli -4, drugod od -2 do 6, najvišje dnevne od 9 do 14, na Primorskem do 16 °C.

V sredo bo na vzhodu še deloma sončno, drugod se bo oblačnost povečala, ponekod v zahodni in južni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. V četrtek bo oblačno s padavinami.