STA, VČ
9.6.2021

V kontejnerju banan na poti iz Ekvadorja v Slovenijo odkrili rekordnih 740 kilogramov kokaina

V kontejnerju banan na poti iz Ekvadorja v Slovenijo odkrili rekordnih 740 kilogramov kokaina
Kokain. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Malteška carina je zasegla rekordno količino kokaina, ki bi bil na ulici vreden 100 milijonov evrov. V 37 od skupno 1080 škatel banan je bilo mamilo.

Malteška carina je zasegla rekordnih 740 kilogramov kokaina, ki bi ga lahko na ulici prodali za 100 milijonov evrov. Kontejner z bananami, v katerem so našli drogo, je bil na poti iz Ekvadorja v Slovenijo, so sporočili iz malteške carine. 

Gre za nov rekordni zaseg drog malteških oblasti, potem ko so lani decembra zasegli pošiljko 612 kilogramov drog na poti iz Ekvadorja in Kolumbije v Libijo, poročajo malteški mediji.

Carina je v izjavi sporočila, da je bil zaseg rezultat daljše operacije. Kontejner so izbrali za pregled po podrobni oceni grožnje, ko je prešel mednarodno pristanišče. Zaradi nekaterih napak pri osnovnem pregledu so cariniki odprli tovor s 1080 škatlami banan. Fizično so nato pregledali vsako od teh škatel. V večini so bile sicer res banane, v 37 pa so odkrili skupno 740 paketov bele snovi. Testi so kasneje potrdili, da gre za zelo čist kokain.

O najdbi so obvestili malteško enoto policije pristojno za droge in dežurno sodnico Caroline Farrugia Frendo, ki vodi preiskavo.