VK, STA
11.9.2021

Smrtna nesreča padalca z opremo za "base jump" pri Kranjski gori

Smrtna nesreča padalca z opremo za "base jump" pri Kranjski gori
REUTERS Slika je simbolična - ”base jumper” skače s 57 nadstropnega hotela v Singapurju. 
Črna kronika

Na pobočju Rakove špice v občini Kranjska Gora se je danes smrtno ponesrečila oseba z opremo za base jump. Gorski reševalci so s pomočjo dežurne ekipe gorske reševalne službe Brnik in helikopterja letalske policijske enote dvignili preminulega z nedostopnega terena, prepeljali v dolino in ga predali pristojnim službam.

Do nesreče je prišlo nekaj po 13. uri, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Izgubil kontrolo nad letenjem
Nesrečni slovenski padalec je po prvih ugotovitvah kranjskih policistov takoj po skoku izgubil kontrolo nad letenjem in umrl po trčenju v skalno polico. Umrl je na kraju. Postopki še potekajo, so sporočili.

Kaj je "base jump"?

Skoki BASE so šport, pri katerem padalec skoči s stoječega objekta, je zapisano na Wikipedii. BASE je angleška kratica za Building (zgradba), Antenna (antena - nenaseljen stolp), Span (most, obok, kupola), in Earth (klif ali katerakoli druga naravna formacija). V številnih državah je ta zvrst padalstva prepovedana, zato se številni padalci z njo ukvarjajo ilegalno. Gre za ekstremno zvrst padalstva,  razmeroma varne skoke pa naj bi bili zmožni opravljati le izkušeni padalci.

image
Slika je simbolična - "base jumper" skače s 57 nadstropnega hotela v Singapurju. 
REUTERS

Pri BASE skokih se uporabljajo posebni padalski nahrbtniki in poseben način zlaganja padala. V padalskem nahrbtniku, narejenem za BASE skoke, ni rezervnega padala. Oprema padala je prirejena za skoke iz majhnih višin, še navaja stran Wikipedia.

image
Slika je simbolična - "base jumper" skače s 57 nadstropnega hotela v Singapurju. 
REUTERS