A.L., D.Ž.
28.4.2021

Policisti sporočili: Osumljenec načrtoval množični poboj, motiv je bilo maščevanje. Kupljeno orožje in naboji zapakirani v mikrovalovni pečici

Policisti sporočili: Osumljenec načrtoval množični poboj, motiv je bilo maščevanje. Kupljeno orožje in naboji zapakirani v mikrovalovni pečici
Andrej Petelinšek Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policijska uprave Kranj in Generalna policijska uprava sta na popoldanski novinarski konferenci predstavili dosedanje ugotovitve zelo intenzivne kriminalistične preiskave, v kateri sta slovenska policija in ameriški varnostni organi preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi nek srednješolec iz okolice Kranja, ki naj bi imel sicer težave v šoli, načrtoval strelski pohod, kot smo jim bili priča v ZDA. Na Darknetu naj bi naročil več kosov orožja, kar naj bi zaznali ameriški varnostni organi in o tem obvestili slovensko policijo. 

Policija osumljenca doslej ni obravmavala

Vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski policijski upravi Primož Donoša je na novinarski konferenci pojasnil, da je preiskovalni sodnik za osumljenca odredil pripor. Slovenski državljan je iz ZDA poskušal vnesti polavtomatsko pištolo, avtomatsko strelno orožje in več kosov streliva. Orožje, šlo je za pištolo znamke Glock in avtomatsko puško Remington, je nabavil na temnem spletu, za predmete je plačal okoli 5000 evrov, pošiljka pa je bila skrita in zapakirana v mikrovalovni pečici, je pojasnil Donoša.

Dodal je, da je pošiljko prestregel varnostni ameriški organ. O dogodku so obvestili slovensko policijo in zasegli orožje. Slovenski policisti so hitro uspeli izslediti osumljenca in ugotovili, da je bil njegov namen množični poboj v javni ustanovi, motiv je bilo maščevanje njemu znanih oseb. "Slovenska policija je v sodelovanju z ameriškimi organi preprečila tragedijo," je dejal Donoša. Vse se je dogajalo v aprilu.

Osumljenca so prijeli na svojem domu, sodelovali so pripadniki specialne enote. Aretaciji se ni upiral, policisti pa ga doslej niso obravnavali. Policisti niso želeli povedati, koliko je osumljenec star, dejali so le, da gre za odraslo osebo. Pri njem naj bi našli tudi seznam ljudi, ki jih je želel ubiti.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU Matjaž Jerkič je povedal, da je osumljenec načrtoval več umorov. "V Sloveniji takšnega dogodka, ki bi se zgodil na javnem kraju, nismo še obravnavali. S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je osumljenec naročilo opravil na temnem spletu. Ta osumljenim zagotavlja visoko stopnjo diskretnosti in anonimnosti, zato so tovrstne preiskave zelo zahtevne."