Aljoša Peršak
14.10.2020

Očitki o podkupovanju: Matjaž Štandeker dobil tožbo proti Bojanu Požarju

Očitki o podkupovanju: Matjaž Štandeker dobil tožbo proti Bojanu Požarju
Andrej Petelinšek Matjaž Štandeker je vložil kazensko in odškodninsko tožbo proti Bojanu Požarju, Saša Arsenovič pa je očitke o domnevnem podkupovanju javno zavrnil. 
Črna kronika

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je Bojana Požarja obsodilo na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve prijatelja Saše Arsenoviča

Zaradi prispevka Bojana Požarja na spletnem portalu Pozareport.si, v katerem je zapisal, da naj bi bila Saša Arsenovič in njegov sodelavec Matjaž Štandeker med preprodajo poslovne stavbe med letoma 2014 in 2016 podkupila bančnike iz Deželne banke Slovenije (DBS), je Štandeker proti Požarju vložil kazensko zasebno tožbo. V njej mu je očital kaznivi dejanji žaljive obdolžitve in razžalitve. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je očitkom pritrdilo in Požarja obsodilo na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Sodba še ni pravnomočna, Požar pa je na twitterju že napovedal pritožbo.

Zgolj dober posel: poceni kupil, dražje prodal

Spomnimo, Požar je v začetku leta 2019 objavil prispevek, da naj bi bil Saša Arsenovič leta 2014 kupil poslovno stavbo v Ulici Eve Lovše od Deželne banke Slovenije za 280 tisoč evrov, dve leti kasneje pa jo je zavarovalnici Grawe prodal za milijon evrov. Tako nizko ceno naj bi bil pri nakupu dosegel, ker naj bi bil Štandeker razdelil 200 tisoč evrov podkupnine med štiri bankirje DBS. V Deželni banki Slovenije so ob tem pojasnili, da je bila nepremičnina prodana po ceni, ki so jo potrdili uradni cenilci in pristojni odbor, ter da je bila cena glede na stanje realna.

"Gre za lažne obtožbe izrazito politično motiviranega medija oziroma poraženega tekmeca, ki zadnjega pol leta proti meni izvaja sistematično gonjo"

Mariborski župan Arsenovič je ob objavi zgodbe povedal, da je šlo pri vsem skupaj za dober posel: stavbo v slabem stanju je poceni kupil, jo obnovil in nato dve leti kasneje dražje prodal. "Gre za lažne obtožbe izrazito politično motiviranega medija oziroma poraženega tekmeca, ki zadnjega pol leta proti meni izvaja sistematično gonjo - očitno zaradi moje kandidature in uspeha na volitvah," je Arsenovič lani zanikal očitke o podkupovanju bančnikov. Kot je znano, je Lista Bojana Požarja na lokalnih volitvah leta 2018 dobila 1,07 odstotka glasov, Požarjev županski kandidat Igor Domanjko pa 0,66 odstotka glasov.

NPU ni odkril znakov kaznivega dejanja

Župan se za tožbo proti Bojanu Požarju ni odločil, je pa tako kazensko kot odškodninsko tožbo vložil Arsenovičev prijatelj Matjaž Štandeker. Sodbe slovenjgraškega sodišča Štandeker ni želel komentirati, njegov odvetnik Danijel Planinšec pa je povedal: "Z doseženo obsodbo smo zadovoljni, ker je sodišče pritrdilo našim očitkom, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj." Odprti pa sta še dve odškodninski tožbi - eno je vložil Matjaž Štandeker, drugo pa Aleš Viher, direktor mariborske poslovalnice DBS. Požar se na naš klic in sporočilo ni odzval.

image
Bojan Požar se na naš klic in sporočilo ni odzval.
Andrej Petelinšek

Arsenovičev posel iz njegove podjetniške preteklosti je preverila tudi policija, a so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada po preučitvi pridobljene dokumentacije zaključili, da ni podlage za podajo kazenske ovadbe, in so predkazenski postopek zaključili s poročilom. Na podlagi tega se je tudi Specializirano državno tožilstvo odločilo, da ni bil podan utemeljen sum, da bi neznani storilec storil naznanjeno kaznivo dejanje.