A.L.
30.12.2020

Oče in sin, 12-letnica, policist ... To so žrtve včerajšnjega potresa na Hrvaškem

Oče in sin, 12-letnica, policist ... To so žrtve včerajšnjega potresa na Hrvaškem
Antonio Bat EPA
Črna kronika

V rušilnem potresu, ki je v torek stresel območje južno od Zagreba, je na območju Petrinje, Gline in Siska popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov, še najmanj toliko jih je poškodovanih.

Hrvaško so dan po torkovem rušilnem potresu davi stresli trije močnejši potresni sunki, ki jih je bilo čutiti tudi ponekod v Sloveniji. Žarišče potresov z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo ponovno na območju hrvaškega mesta Petrinja. Spomnimo, včerajšnji potres je zahteval najmanj sedem smrtnih žrtev, številni so poškodovani, najmanj šest oseb huje. 

image
EPA

Po včerajšnjem potresu sta najhuje prizadeti območji mesta Petrinja, ki ima 25 tisoč prebivalcev, in Siska, ki šteje 48 tisoč ljudi. V županiji sicer živi skupno okoli 160 tisoč ljudi. V kraju Majske Poljane v bližini Gline je porušenega ogromno, več oseb je umrlo, številni so ostali brez doma. Za N1 je spregovorila domačinka, ki je ostala brez strehe nad glavo. Kot tragično je opisala celotno situacijo in dodala, da živi s 130 evri na mesec. "Nisem poročena, nimam otrok. Imam dva brata, eden živi v Sisku, drugi v Srbiji." Po potresu ji je pomoč in streho nad glavo ponudila soseda. Podobnih zgodb je ogromno, pomoč na prizadeta območja prihaja z vse države, tudi iz tujine.

Na Hrvaškem po torkovem potresu najmanj tisoč popolnoma uničenih objektov
V rušilnem potresu, ki je v torek stresel območje južno od Zagreba, je na območju Petrinje, Gline in Siska popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov, še najmanj toliko jih je poškodovanih, je danes sporočil predsednik sisaško-moslavške županije Ivo Žinić. Potrdil je, da zaenkrat nimajo prošenj za iskanje pogrešanih svojcev.
Kot je še dejal, v Glini in okolici ni oskrbe z vodo, medtem ko v nekaterih predelih Petrinje prihaja do motenj pri dobavi električne energije.
Žinić je še povedal, da je minulo noč v organiziranih namestitvah preživelo približno 500 ljudi, ki so v torkovem potresu ostali brez domov. Večino so namestili v vojašnico v Petrinji. Dodal je, da so bili številni tudi pri sorodnikih in prijateljih.
Del prebivalcev kljub zagotovljeni namestiti ni želel zapustiti svojih uničenih domov in so noč preživeli v avtomobilih ali ob ognju na prostem, je dodal.
Poudaril je, da zaenkrat nimajo prijav, da bi kdo pogrešal svojce, a pojasnil, da bo končno število mrtvih in poškodovanih znano, ko bodo reševalci pregledali tudi najbolj oddaljene vasi v županiji. Hrvaško notranje ministrstvo je v torek zvečer sporočilo, da je bilo v torkovem potresu poškodovanih 26 oseb, od tega šest huje. (STA) 

Dan po tragediji postaja jasno tudi, kdo so žrtve. Kot prvo žrtev so že včeraj kmalu po potresu razglasili 12-letno deklico, ki je umrla v Petrinji.

Med žrtvami so še 20-letnik, ki je bil v času potresa v hiši, v drugi stavbi je umrl še en moški, pa oče in sin, ki je bil policist, oba sta bila v času potresa v isti stavbi v kraju Majske Poljane. Kasneje so poročali še o eni žrtvi iz istega kraja. Po sedemurnem iskanju so pod ruševinami cerkve v Žažini našli truplo še enega moškega. Med umrlimi je tako več mladih, portal Index piše o skupno dveh pokojnih policistih. "To so mladi ljudje, poznal sem ju," je dejal župan sisaško-moslavaške županije.

Kljub žrtvam so uspeli reševalci številne ljudi tudi rešiti. 24sata piše o ženski, ki je po potresu ostala v povsem uničeni pisarni v mestni upravi. Na stavbi se je zrušil del strehe, podrle so se stene. Poveljnik gasilcev je povedal, da so žensko reševali štiri ure. "Notri je bilo toliko betona in opek, kolikor so visoka vrata. Intervencija je bila zahtevna." 24sata piše, da ji je življenje rešil fotelj, s katerim se je uspela nekako zaščititi.

image
EPA