Nejc Strojnik
26.11.2021

Zdravstveni dom Slovenj Gradec: Tudi zdravniki so v hudih stiskah

Zdravstveni dom Slovenj Gradec: Tudi zdravniki so v hudih stiskah
Nejc Strojnik

Način dela se je v času covida povsem spremenil, telefonskih klicev je toliko, da bi lahko imeli v ambulanti zaposlenega telefonista. 

Aktualno

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec opravijo okoli 20 odstotkov več dela kot pred covidom. Družinski zdravniki in pediatri na robu zmogljivosti. Videti smo, kot bi padli iz vesolja, pravi zdravnica, nekateri otroci so se že navadili, druge pa je strah, v šali jim kdaj, da jih lažje pregledajo, rečejo, da so prišli na vesoljsko postajo.

Sprehod po hodnikih slovenskih zdravstvenih domov morda res vzbuja občutek, da se tam zdaj nič ne dogaja. Da se v teh časih vse vrti okoli covida. Da so druge bolezni izginile. A še zdaleč ni tako, ravno nasprotno, obseg dela zdravstvenih delavcev na primarni ravni se je povečal. V Zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec je obremenjenost večja za približno 20 odstotkov, pove direktorica Marjeta Vaupot. "S korono se je spremenil proces zdravljenja pacientov. Zdravniki na dan obravnavajo okoli 25 obiskov pacientov v ambulanti, od 60 do 80 telefonskih klicev ter okoli 40 korespondenc s pacienti po elektronski pošti. Poleg tega opravljajo obiske na domu, izvajajo mrliško pregledno službo. Vključujejo se v dežurno službo. Ne smemo pozabiti na novo ambulanto za...