Tanja Fajnik Milakovič
21.11.2020

Zaposlene v domovih naj bi od prihodnjega tedna enkrat tedensko testirali, denar pa bo zagotovil proračun

Zaposlene v domovih naj bi od prihodnjega tedna enkrat tedensko testirali, denar pa bo zagotovil proračun
Andrej Petelinšek Še preden je ponovno poraslo število okuženih, bi morali v domovih s testi PCR testirati vse stanovalce in tudi zaposlene enkrat tedensko, menijo v mariborskem Domu pod gorco. 
Aktualno

A ostaja še veliko odprtih vprašanj, opozarjajo direktorji in v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Minister, pristojen za socialno varstvo, Janez Cigler Kralj, je na videokonferenci direktorje domov za starejše pozval, da za namen obvladovanja in preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2 zagotavljajo redno preventivno testiranje za tiste, ki pri njih delajo. Pri tem naj upoštevajo uredbo, ki takšno testiranje nalaga zdravstvenim delavcem. Sredstva bo zagotovil proračun, so zapisali na spletni strani ministrstva. Število okuženih v domovih za starejše občane se namreč povečuje iz dneva v dan. Tudi v četrtek se je tako med oskrbovanci kot med zaposlenimi povečalo število okužb. Aktivno okuženih je že 2596 stanovalcev domov in 917 zaposlenih.

Vlada spet prepozno reagirala

In kaj pravijo direktorji domov?

"Moje mnenje je, da bi testiranje pripomoglo k preprečevanju širjenja virusa, vendar je treba vedeti, kateri so najzanesljivejši hitri testi. Na tržišču jih je namreč kar nekaj. Vseeno pa menim, da je naša vlada spet prepozno odreagirala, takšen sistem preventivnega testiranja bi morala sprejeti že zdavnaj in bi zagotovo bile manjše posledice, kot so danes. Že v prvem valu virusa smo to predlagali, vendar je pri nas praksa, da raje gasimo požar, kot da bi ga preprečili. Še preden je poraslo število okuženih, oziroma še pred izbruhom pandemije, bi morali v vseh domovih preventivno testirati vse stanovalce in tudi zaposlene enkrat tedensko s testi PCR. Mislim, da bi bila današnja slika glede okuženih v domovih popolnoma drugačna," pravi Gregor Žigon, direktor mariborskega Doma pod gorco.

Testirajo naj se tudi prostovoljci in sorodniki
Na potrebo po tedenskem obveznem testiranju v domovih za starejše opozarjajo tudi v Srebrni niti - združenju za dostojno starost. Predlagajo, da se ob zaposlenih testirajo tudi prostovoljci in sorodniki, ki prihajajo na pomoč kadru v domovih. Predsednica združenja Biserka Marolt Meden še dodaja, da je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni že septembra predlagal, da se osebje v domovih za starejše preventivno testira na okužbo enkrat na teden ali enkrat na dva tedna.

"O ustreznosti testov ne morem presojati, na to bo morala podati odgovor zdravstvena stroka, ki pa, kolikor vem, ni enotna. V našem domu smo v skladu z napotilom ministra Cigler Kralja, naj se v domovih opravljajo hitri testi pri zaposlenih, že pozvali vse imenovane in pooblaščene zdravstvene institucije v regiji, da nam odgovorijo, ali so v našem domu pripravljeni opravljati to storitev. V domu namreč te storitve ne zmoremo izvajati s svojimi zaposlenimi. Upamo, da odgovore prejmemo naslednji teden," je pojasnila Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno.

Stroka naj da jasna navodila

Tudi v skupnosti socialnih zavodov podpirajo vse metode in ukrepe, ki bi v domovih omogočali hitrejše odkrivanje okužb s koronavirusom. "To, da dobimo rezultate kar najhitreje, je ključno za učinkovito preprečevanje in za zajezitev okužb v domovih. Še zlasti je to pomembno zaradi tega, ker virus v domove prihaja zaradi asimptomatskih posameznikov, torej takšnih, ki ne kažejo nobenih znakov okužbe.

Vsekakor pa se mora o načinih testiranja in učinkovitosti najprej opredeliti stroka in dati jasna navodila. Za zdaj so informacije o tem zelo različne. Na eni strani imamo napoved, da bi lahko s hitrimi testi hitreje zaznali okužbe, na drugi pa se pojavljajo dvomi o zanesljivosti hitrih testov pri asimptomatskih posameznikih," pojasnjuje Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Ni še dorečeno, kdo bo opravljal teste, kako in kje

Ministrstvo za zdravje je v odredbi opredelilo, da naj se testiranje opravi najmanj enkrat tedensko. Testirati naj bi se začelo naslednji teden, kar pa bo glede na številna odprta vprašanja najbrž zelo težko, saj še ni dorečeno, kdo bo izvajal teste, na kakšen način, kje se bodo izvajali, kdo bo vodil evidenco. Minister Cigler Kralj pa predlaga, da če domovi za starejše zaradi kadrovskih stisk ne morejo opraviti testiranj, naj te izvaja izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki ga s sklepom določi in priporoča minister, pristojen za zdravje.