Jasmina Detela
9.4.2021

Vseslovenska prostovoljska akcija tudi v Slovenj Gradcu

Vseslovenska prostovoljska akcija tudi v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela Nekatere aktivnosti bodo ob upoštevanju  ukrepov potekale tudi v VGC Andeški hram 
Aktualno

V tednu do 17. aprila bodo izvajali različne akcije kot so jezikovna klepetalnica, druženje ob knjižnem hladilniku, zasadili bodo cvetlična korita...

Danes se začenja vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe v organizaciji Slovenske filantropije. Zaradi ukrepov za omejevanje širjenja epidemije bodo akcije večinoma potekale na spletu, številne aktivnosti pa bodo organizacije izvajale do konca aprila.
Letošnji Dan za spremembe poteka pod geslom Premagajmo osamljenost. V Slovenj Gradcu ne bo ostalo samo pri enem dnevu, ampak so dogajanje podaljšali za cel teden, do prihodnje sobote. Aktivnosti in vsebine so poleg Mocisa pripravili še zdravstveni dom Slovenj Gradec, Meškova bukvarna, Ekološko društvo, Spotur in raum AU.
Program bo v začetku zaradi novih ukrepov potekal na daljavo, po 12. aprilu pa tudi v manjših skupinah in na prostem. Danes dopoldan bodo najprej izvedli virtualno otvoritev s popotnico župana Tilna Kluglerja in direktorice MOCIS-a Sonje Lakovšek.
"Leto 2020 je s korono v naša življenja prineslo mnoge spremembe, ki si jih nismo želeli, in so nas potisnile v egocentrizem in izolacijo. Zato želimo, da bi vsaj ta dan ponovno krepil vezi med ljudmi in nas povezal. Pod okriljem mestne občine smo se povezali z nekaterimi organizacijami in društvi ter pripravili okvirni program, tudi nabor idej, kaj lahko storimo za premagovanje osamljenosti in odtujenosti. Želimo povezati skupnost in posameznikom povedati, da niso sami in da nam je mar zanje. Odločili smo se tudi, da se ne bomo ustavili samo pri enem dnevu, temveč bodo aktivnosti potekale cel teden," je dejala direktorica Mocisa, ki je prepričana, da lahko tudi z majhnimi pozornostmi drug drugemu spreminjamo in popestrimo vsakdan. Dovolj je že drobna pozornost kot je telefonski klic, klepet, napisano pismo, podarjena knjiga.

image
Jasmina Detela

Zaradi epidemiološke slike bodo aktivnosti potekale manj družabno. Pripravili so tudi zloženko in plakate, kjer je poleg informacij in programa še nekaj idej, kaj lahko storimo sami v boju proti osamljenosti in odtujenosti.
V tednu do 17. aprila bo med drugim potekal literarni tečaj na temo osamljenosti, tržnica receptov, jezikovna klepetalnica, petje v zboru za starejše na daljavo, druženje ob knjižnem hladilniku....