Tanja Fajnik Milakovič
14.1.2022

Višje bodo že januarske pokojnine. Višina izredne uskladitve odvisna od tega, kdaj ste se upokojili

Višje bodo že januarske pokojnine. Višina izredne uskladitve odvisna od tega, kdaj ste se upokojili
Andrej Petelinšek
Aktualno

Danes tudi izplačilo solidarnostnega dodatka v treh različnih višinah vsem s pokojninami, nižjimi od 732 evrov.

Poslanci državnega zbora so z 81 glasovi za in nobenim proti sprejeli pokojninsko novelo, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vsem drugim pa le za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.

Vseh dosedanjih izrednih uskladitev, s katerimi se je popravljalo pokojnine zaradi varčevalnih ukrepov, ko se sploh niso ali so se le delno usklajevale, so do zdaj bili deležni vsi upokojenci v enakem odstotku. Pri zadnji se je to spremenilo, ker je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) opozoril, da to ne bi bilo pravično. S pojasnilom, da je samo pri tistih, ki so se upokojili do leta 2010, še tak zaostanek, pri upokojenih leta 2011 pa je razlika le še 1,7 odstotka. Upokojeni pozneje so že z dosedanjimi izrednimi uskladitvami na boljšem, pravijo na zavodu. Tem ugotovitvam je sledila tudi vladna koalicija in na predlog Desusa vložila dopolnilo, za katero so zdaj dvignili roko vsi poslanci.

Predlog novele je vložila poslanska skupina Desus, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine prav zaradi tega usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati in do zdaj znašal še 3,5 odstotka, je pojasnil vodja poslanske skupine Desus Branko Simonovič.

3,5 odstotka se bodo zvišale pokojnine upokojenim do konca leta 2010.

1,7 odstotka bodo višje pokojnine za tiste, ki so se upokojili v letu 2011.

1 odstotek več bodo dobili vsi drugi, tudi tisti z najnižjimi in zagotovljenimi pokojninami.

Kaj pa ta en odstotek, ki ga dobijo nekateri? S tem naj bi popravili lanskoletno redno uskladitev, ko so se pokojnine zvišale za 2,5 odstotka, po sistemskem zakonu pa bi se morale za 3,5 odstotka. S takšno rešitvijo niso zadovoljni v sindikatu upokojencev. Popravek lanskoletne, za odstotek prenizke januarske redne uskladitve, bi moral po njihovem pomeniti, da bi se pokojnine, priznane do konca leta 2010, povečale za 4,5 odstotka, priznane v letu 2011 za 2,7 odstotka, vsem ostalim pa za en odstotek.

So pa poslanci v razpravi tudi napovedali, da bo prihodnji mesec ponovno redna letna uskladitev pokojnin, ki bo predvidoma pomenila za štiri odstotke višje pokojnine za vse upokojence. Danes bo Zpiz izplačal tudi solidarnostni dodatek vsem, ki imajo pokojnino nižjo od 732 evrov. In to v treh različnih višinah, od 130 do 300 evrov. Prejeli ga bodo tudi prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelni.