Andreja Čibron Kodrin
20.7.2021

Vezenje gobelina v KMC: Tri milijone vbodov v 50 barvah

Vezenje gobelina v KMC: Tri milijone vbodov v 50 barvah
Andreja Čibron Kodrin Vezilje svoj projekt občasno tudi razstavijo in predstavijo javnosti, denimo na razstavi Mlada ženska umetnost v Šiški in vsako leto na Ravenskih dnevih, včeraj dopoldne pa so ga v Partizanski ulici v središču Raven na Koroškem.
Aktualno

Članice ravenskega društva Koroški medgeneracijski center v večletnem projektu vezejo ogromen gobelin, vanj so vložile že več kot šest tisoč ur predanega dela.

Od decembra leta 2015 poteka v Koroškem medgeneracijskem centru (KMC) projekt Ustavi-zašij-ponastavi, vezenje tri krat dva metra velikega gobelina. Potem ko je skupino članic društva povezal prostovoljec, arhitekt Lojze Kralj, je ta izziv našla v ideji mag. Katje Felle, akademske slikarke, da izveze velik gobelin z motivom ekranske motnje. Kot je povedala umetnica, je podporo za svoj projekt iskala tri leta, in kot kaže, je bila izbira vezilj iz KMC pravilna odločitev, saj izdelovanje gobelina lepo napreduje.
"Gre za gobelin v enem kosu. Pri projektu smo povezali sodoben motiv, ekransko motnjo, fotografirano, računalniško obdelano in natisnjeno na mrežo, ter staro tehniko vezenja. Gobelin so poznale že stare kulture, izvira iz Irana," je povedala umetnica, predstavnica mlajše generacije. Pomen projekta pa je širši: "Gobelin je metafora skupnega ustvarjanja in druženja. Moja želja je medgeneracijsko ustvarjanje. Pomembno je kolektivno sodelovanje."

image
Članice ustvarjajo pod mentorskim vodstvom akademske slikarke in mag. um. Katje Felle (v sredini).
Andreja Čibron Kodrin


V Medgeneracijskem ateljeju zdaj poleg mentorice sodeluje osem članic: Silva Dover, Marija Mravljak, Damjana Pečečnik, Mira Blodnik, Marica Veržun, Vida Jauševec, Ksenija Grenko in Jožica Mikec. V zadnjih letih so še stopnjevale pogostost in dolžino srečevanj. Gobelin izdelujejo ob torkih in sredah, obakrat mu namenijo po tri ure. Sprva je gobelin izdelovalo pet vezilj, potem sedem, zdaj se je njihovo število ustalilo. Izračunale so, da so doslej pri vezenju preživele že več kot 6000 ur, ustvarjanje je prekinila zgolj korona. Kot predvidevajo, bo za dokončanje gobelina potrebnih še nekaj let dela, do takrat pa bodo porabile 1800 zvitkov prejic – vsak zvitek vsebuje osem metrov niti – v 50 barvnih odtenkih, naredile pa bodo kar tri milijone vbodov. "Izgotovljeni gobelin naj bi našel svoje stalno mesto v javnem prostoru, v eni od podružnic KMC," napoveduje umetnica, ki je po rodu iz Slovenj Gradca, zdaj pa živi v Parizu. Z veziljami se sreča vsake tri mesece, "sestanke", predvsem o določanju barvnih odtenkov, pa imajo tudi na daljavo, največkrat po skypu.

image
Doslej so marljive članice KMC v gobelin »vbodle« že več kot 6000 delovnih ur.
KMC


"Pri projektu sodelujem od začetka in ni mi žal. Pri tem delu je treba biti vztrajen. Pomembna sta tudi spretnost prstov in dober vid. Med vezenjem se pogovarjamo, izmenjujemo si recepte, se tudi nasmejemo, a roke vseskozi delajo," prijetno delovno vzdušje na rednih srečevanjih opiše ena od članic, Silva Dover, ki se ukvarja tudi z drugimi ročnimi deli.
Gospe po predvidevanjih čaka vsaj še pet let marljivega dela, če ne celo šest.