A.L., STA
4.5.2021

Včeraj potrdili 894 okužb. Vladna govorka sporočila, da se znova oddaljujemo od rumene faze

Včeraj potrdili 894 okužb. Vladna govorka sporočila, da se znova oddaljujemo od rumene faze
Sašo Bizjak Fotografija je simbolična.
Aktualno

V ponedeljek so opravili 4024 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 894 okužb, kar pomeni, da je bilo med opravljenimi testi 22,2 odstotka pozitivnih, je na Twitterju objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 584 covidnih bolnikov, od tega na oddelkih za intenzivno terapijo 143. V ponedeljek so umrli štirje covidni bolniki.

Delež pozitivnih testov je bil v ponedeljek za 7,1 odstotne točke višji od nedeljskega. V bolnišnicah se zdravi 24 covidnih bolnikov manj kot dan prej ter štirje manj v enotah intenzivne terapije. Umrla sta dva covidna bolnika manj kot v nedeljo.

"Po danes objavljenih podatkih NIJZ 7-dnevno povprečje okužb znaša 675, kar je žal več kot včeraj, ko je znašalo 661. To pomeni, da smo se od doseganja enega izmed pogojev za prehod v naslednjo, rumeno fazo, žal vnovič oddaljili," je na vladni novinarski konferenci povedala Maja Bratuša. Dodaja: "Tudi podatki za izpolnitev drugega pogoja za prehod v rumeno fazo na ravni države, kriterij zasedenosti postelj, žal še niso najbolj spodbudni. Skupaj je namreč trenutno zasedenih 584 covid postelj. Za prehod v rumeno fazo pa mora število pasti pod 500."

V ponedeljek so iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 74 covidnih bolnikov.

Pred natanko tednom dni so pri nas opravili 3653 testiranj in potrdili 807 okužb, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 22,1 odstotka testiranih.

Velik upad novopotrjenih okužb med starejšimi od 65 let

Precepljenost proti covidu-19 med starejšimi in pedagoškim kadrom že kaže svoje učinke, med njimi je bistven upad novopotrjenih okužb, je danes pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager. A dokler ne bomo dosegli zadostne precepljenosti v družbi, ne smemo pozabiti na samozaščitno obnašanje.

Kakšna pa je situacija po svetu? Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ pravi, da je po svetu zaznan velik porast okužb v jugovzhodni Aziji, v ostalih delih sveta pa je viden upad primerov okužb. Prav porast okužbe v JV Aziji, kjer največji del predstavlja Indija, predstavlja dvig krivulje obolelih in umrlih. 
V preteklem tednu je bilo največ okužb zabeleženih v Indiji, sledijo ZDA, Brazilija, Turčija in Francija, ki so sicer imele upad okužb v primerjavi s prejšnjimi obdobji. 

Čakš Jagrova je na današnji vladni novinarski konferenci o covidu-19 pojasnila, da se že zdaj kažejo veliki učinki cepljenja med starejšimi. Tako je velik upad novopotrjenih okužb med starejšimi od 65 let, izjemno malo je število okužb v domovih za starejše, poleg tega pa beležijo izjemen upad števila smrti med starostniki in oskrbovanci domov.

Nedavni izbruhi v treh domovih za starejše so izzveneli, v zadnjem tednu so v domovih zabeležili štiri primere okužb, vsako v drugem domu. Tudi sicer so v domovih redki, ki so bili okuženi v zadnjem času, tudi kazali simptome.

Narašča pa v zadnjem času število okužb v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let. Tako je po njenih besedah pomembno, da se cepljenje nadaljuje s polno mero naprej in se širi na celotno prebivalstvo. Ko bo cepiva dovolj, bosta trend in želja epidemiologov, da se cepi čim prej vse, ki si tega želijo, je dejala.

Podatki o okužbah v šolah kažejo, da kakšnih večjih sprememb pri otrocih in mladostniki ni, je pa sprememba vidna pri pedagoškem kadru, med katerim je upad okužb, kar je po besedah Čakš Jagrove posledica cepljenja.

A dokler ne bomo dosegli vsaj 60- ali 70-odstotne precepljenosti v populaciji, da bi lahko začeli opuščati zaščitno obnašanje, toliko časa ne smemo pozabiti na previdnostne ukrepe, je poudarila. Med osnovne ukrepe še vedno sodi tudi nošenje zaščitnih mask, ki jih je treba nadeti v zaprtih prostorih in tam, kjer ni mogoče držati zadostne razdalje z ostalimi. Z nošenjem mask zaščitimo sebe in tudi drugega, gre za osnoven in preprost ukrep, je dejala.

Trend novopotrjenih okužb v državah EU se že tri tedne zmanjšuje

Poleg tega se je treba testirati na okužbo tudi ob manjših bolezenskih znakih, kot sta smrkanje in vneto žrelo. Za preprečevanje širjenja bolezni sta pomembna tudi cepljenje ter dosledno izvajanje karantene in izolacije.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Sloveniji v zadnjih 14 dneh znaša 457, torej je rahlo nad evropskim povprečjem. Število potrjenih primerov glede na najverjetnejši vir okužbe ostaja enak - kot najverjetnejša lokacija prenosa okužbe ostaja družina oz. skupno gospodinjstvo, je povedala.

Trend novopotrjenih okužb v državah EU se že tri tedne zmanjšuje. Je pa bilo od začetka epidemije do ponedeljka v EU potrjenih 30,9 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, 692.002 covidna bolnika sta umrla.

V vseh ostalih delih sveta, razen v delih Azije, zlasti v Indiji, število primerov okužb z novim koronavirusom upada. V svetovnem merilu je v tednu od 19. do 25. aprila največje število primerov okužb beležila Indija. Po številu novih primerov so sledile ZDA, Brazilija, Turčija in Francija, a z upadom v primerjavi s prejšnjimi obdobji.

V Slovenijo na letališčih brez karantene po novem tudi s PCR testi iz Srbije in Turčije
Vlada je včeraj na dopisni seji sklenila, da se na letališčih za vstop v Slovenijo brez karantene lahko upoštevajo tudi PCR testi na novi koronavirus, ki so bili izdani v Srbiji in Turčiji. Spremembe odloka bodo začele veljati v sredo, veljale pa bodo najmanj do 16. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.
Prejšnji teden je vlada na seznam držav, iz katerih priznavajo PCR teste, dodala Avstralijo, Novo Zelandijo, Kanado, Izrael in Rusijo. Pred tem pa so se priznavali PCR testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA.
Vlada je včeraj prilagodila tudi seznam rdečih držav. Na seznamu držav članic EU ali schengenskega območja so spremembe pri Grčiji, Norveški in Španiji, črtani pa sta Malta in Portugalska. Na rdeči seznam tretjih držav pa je dodan Džibuti.
Potnike, ki pridejo iz držav ali območij na rdečem seznamu, morajo v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predložijo negativni rezultat PCR testa, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali pa dokazilo, da je oseba covid-19 prebolela pred manj kot šestimi meseci. Za to zadostuje tudi pozitivni PCR test, ki je starejši od 21 dni.
V karanteno na domu tudi ni treba določenim izjemam, ki so navedene v odloku.