A.L., STA
14.9.2021

Včeraj največje dnevno število potrjenih okužb po 7. aprilu. Kakšno je stanje na Koroškem?

Včeraj največje dnevno število potrjenih okužb po 7. aprilu. Kakšno je stanje na Koroškem?
Andrej Petelinšek Fotografija je simbolična.
Aktualno

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 5665 PCR-testov in z njimi potrdili 1393 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 24,6 odstotka testov. To je največje dnevno število potrjenih okužb po 7. aprilu.

Na Koroškem so včeraj potrdili 28 novih okužb, v zadnjih sedmih dneh pa 139. Med občinami v regiji so največ okužb v zadnjem tednu potrdili na Prevaljah (32), sledita Slovenj Gradec (28) in Ravne na Koroškem (27).

NIJZ ocenjuje, da je trenutno v Sloveniji 10.643 aktivnih primerov koronavirusnih okužb. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 502 okužbi na 100.000 prebivalcev, povprečje v zadnjih sedmih dneh pa je 915.

V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 74, štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je povečala za 40.

Po podatkih NIJZ so v ponedeljek opravili tudi 29.734 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.032.462 oseb, z vsemi odmerki pa 939.403 osebe, še kažejo podatki NIJZ.

Minuli teden 2000 več potrjenih okužb in 100 več hospitaliziranih kot v tednu prej 

V minulem tednu je bilo v Sloveniji potrjenih skupaj skoraj 6000 primerov okužb z novim koronavirusom, torej dobrih 2000 več kot v tednu pred tem. Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je poskočilo za 100 na več kot 300, število tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa za skoraj 30 na 74. Umrlo je 14 covidnih bolnikov.

Od jutri spremembe
Od srede naprej se pogoj PCT širi med vse zaposlene in bo pogoj za večino storitev. K frizerju, v gostinski lokal, bencinsko črpalko, urade, trgovske centre in v praktično vse trgovine razen živilskih ne bo več mogoče vstopiti brez pogoja PCT. Izjema bodo še lekarne in drogerije. Stranke bodo PCT-pogoj lahko izkazale na več načinov. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, bodo kot dokazilo za cepljenje, prebolelost in testiranje veljali tako QR-koda kot vsi drugi verodostojni dokumenti, iz katerih je mogoče razbrati identiteto in datum. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je ocenil, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smela biti težava. Če ga ne izpolnjujejo, jim ponudniki blaga ali storitev tega ne smejo prodati, je izpostavil. "To je pogoj, da lahko gospodarstvo pustimo odprto. Z malo truda se to da kontrolirati. To dokazujejo naši sosedje, mi nismo nič slabši od njih," meni.