A.L., STA
13.1.2021

Včeraj 2092 okužb, kakšno pa je dnevno povprečje v zadnjih sedmih dneh? Janša: Z ukrepi bomo morali živeti najmanj do pomladi

Včeraj 2092 okužb, kakšno pa je dnevno povprečje v zadnjih sedmih dneh? Janša: Z ukrepi bomo morali živeti najmanj do pomladi
Andrej Petelinšek Fotografija je simbolična.
Aktualno

Po informacijah sledilnika covid-19 so včeraj opravili 6193 PCR-testov in potrdili 1765 okužb, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 28,5 odstotka odvzetih brisov. Opravljenih je bilo tudi 5750 hitrih antigenskih testov, potrjenih je bilo 327 okužb oziroma 5,7 odstotka. Skupno so potrdili 2092 okužb. Dnevno povprečje v zadnjih sedmih dneh je 1.676,7. "Se pravi, da smo še vedno daleč od prvega mejnika 1350 okuženih, kar bi omogočilo prehod v rdeče območje in sproščanje," je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj je bilo iz bolnišnic skupaj odpuščenih 90 pacientov. Na novo je bilo sprejetih 143 ljudi. Skupaj je bolnišnično oskrbo včeraj potrebovalo 1244 pacientov (44 več kot v ponedeljek). Na intenzivni terapiji se je zdravilo 206  pacientov oziroma 14 več kot v ponedeljek. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 11 oseb, v domovih za starejše še 6, skupaj so včeraj tako potrdili 17 smrti.

Kacin je na novinarski konferenci povedal, da glede na število okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Nova Gorica 49 okužb, Ajdovščina 41, Koper 37, Celje 52, Velenje 51, Žalec 35, Sevnica 33, Slovenske Konjice 20, Cerklje na Gorenjskem 19, Radovljica 32, Tržič 21 in Kranj 63. V Mariboru so potrdili 85 okužb, v Ljubljani pa 194.

Vlada danes o epidemioloških razmerah in morebitnem sproščanju omejitev

Vlada se bo  danes sestala na Brdu pri Kranju, seja pa bo namenjena preučitvi epidemioloških razmer in morebitnem sproščanju protikoronskih omejitvenih ukrepov. Kakšnih večjih sprostitev sicer glede na vladni načrt sproščanja in trenutne epidemiološke razmere ne gre pričakovati.

Glede na dopolnjen vladni načrt bi bilo treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Ko bo to doseženo, je po regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

image
Vladars

Predsednik vlade Janez Janša je v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronski ukrepi - blažjimi ali strožjimi - živeti najmanj do pomladi.

Odpiranje šol bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Večje večje odpiranje šol pa bo v prihodnjih mesecih odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je dejal.

Za vstop v Avstrijo od petka obvezna registracija na spletu
Za vstop v Avstrijo bo od petka obvezna registracija na spletu, piše v odloku, ki ga je v torek zvečer izdalo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Izjema bo veljala za dnevne migrante, tiste, ki bodo potovali čez državo ter izredne obiske v družinskem krogu, denimo za pogrebe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo bo poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati bo treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.
Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim dobam na mejah.
Spletni obrazec naj bi bil dostopen od danes. Ministrstvo je napovedalo, da bo podatke izbrisalo po 28 dneh.
Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. Izjema velja za prihode iz Avstralije, Finske, Grčije, Islandije, Japonske, Nove Zelandije,Norveške, Singapurja, Južne Koreje in Vatikana.
Z elektronsko registracijo naj bi izboljšali nadzor nad upoštevanjem karantene ter olajšali sledenje stikom z okuženimi.