Jasmina Detela
16.9.2020

(FOTO) Korošica Ljudmila Urbancl po kapi poletela na(d) Triglav

(FOTO) Korošica Ljudmila Urbancl po kapi poletela na(d) Triglav
Osebni Arhiv Pilot Aleš Svetina, Magda Pavše, Ljudmila Urbancl, Sonja Napečnik in Marjana Kamnik.
Aktualno

Iz helikopterja je 87-letna stanovalka slovenjgraške enote KDS Ljudmila Urbancl skupaj s tremi zaposlenimi občudovala gore in lepote Gorenjske

Zdaj sem prava Slovenka, ko sem bila na Triglavu. Celo nad Triglavom. To je bila čudovita izkušnja. Res nepozabno, ko vidiš vrh Triglava, Bohinjsko jezero, Bled, Sedmera jezera ..., je bila navdušena včeraj še 86-letna Slovenjgradčanka Ljudmila Urbancl, ki je včeraj zjutraj iz helikopterja opazovala vse lepote Gorenjske.

Družbo so ji poleg pilota Aleša Svetine delale Marjana Kamnik, Sonja Napečnik in Magda Pavše iz slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov (KDS), kjer Urbanclova preživlja jesen življenja. Na vožnjo s helikopterjem jih je povabila v zahvalo, ker so ji pomagale pri okrevanju po možganski kapi. Nobena še ni bila na vrhu gore, a so se tako navdušile, da se tja kdaj v prihodnosti morebiti podajo peš.
image
Tak je Triglav iz helikopterja.
Osebni Arhiv

"Če pridem k sebi, gremo"
Ljudmila je prišla v dom pred dvema letoma in po bolezni dobro okrevala. Opomogla si je ob pomoči fizioterapevtov v zdravilišču in predvsem zaposlenih v slovenjgraškem domu starostnikov.

"Dom poznam že od njegove ustanovitve, spremljala sem tudi njegov napredek. Sprejeli so me po možganski kapi. Glede odhoda v dom nisem imela pomislekov, peklil pa me je občutek, da bom za vedno priklenjena na posteljo. Prvi dnevi so bili najtežji, bila sem nebogljena in za vse sem morala klicati na pomoč osebje. Prišli sta gospodinja oskrbovalka Sonja Napečnik in negovalka Magda Pavše in me v prijazen klepetu lepo uredili. Mislila sem, da je tako v začetku, a se je in se še nadaljuje. In nekega dne, ko sta mi znova zatrjevali, da bo še vse dobro, sem jima rekla, da naj mi obljubita, da gremo na Triglav, če pridem k sebi," spomine strne upokojena profesorica ekonomskih predmetov, ki je prepričana, da Sonja in Magda glede obljube nista mislili resno.
image
Pred slovenjgraško enoto KDS (od leve): Sonja Napečnik, Magda Pavše, Ljudmila Urbancl in Marjana Kamnik.
Nika Hölcl Praper

Ljudmila pa je. Rehabilitacija po kapi je uspela in čas je bil za akcijo. Poklicala je letališče v Lescah in se dogovorila za panoramski polet s helikopterjem. Tja jih je odpeljala vodja doma Marjana Kamnik, ki ji je Ljudmila prav tako hvaležna za skrb in prijazno besedo. Treme pred poletom ni imela. "Vso noč sem dobro spala, celo budilko sem si zvečer pozabila nastaviti. A sem se kljub temu zbudila pravočasno. Seveda sem bila malo nestrpna," priznava Ljudmila, strah pa je ni bilo. Nasprotno, tako čudovito je bilo med oblaki, da bi tam kar ostala. Ali pa šla vsaj še en krog. "Najprej sem mislila, da ne bom vzdržala, saj veste, nisem več mlada, leta naredijo svoje. A je bilo vse v redu, dobre pol ure je minilo, kot bi mignil. Dobro se počutim. Zelo lepo je bilo. Vsak Slovenec bi moral videti, kako lepa je naša dežela," meni Ljudmila, ki si je na ta način uresničila dolgoletno željo, da gre na Triglav. Na goro namreč ni mogla zaradi težav z zdravjem, je pa v življenju rada potovala.
image
Marjana Kamnik, Ljudmila Urbancl in Sonja Pavše.
Nika Hölcl Praper

Velika ljubezen igranje klavirja
​Tudi druge tri udeleženke poleta so uživale. Sonja se je s helikopterjem že peljala, a ne nad Triglavom, Magda pa ne. "Res je bilo nepozabno doživetje. Zelo sem hvaležna gospe Ljudmili, da mi ga je omogočila. Zdaj sem pripravljena iti na Triglav peš. Če sem bila že nad njim, bom šla še nanj." Da so izbrale pravi dan za polet, je pritrdil tudi pilot Aleš Svetina: "Vreme je bilo jasno, vidljivost dobra, tudi vetra ni bilo. Odlično za panoramski polet. Gospe so uživale."

Velika življenjska želja Urbanclove je bila tudi naučiti se igrati klavir. A nikoli ni bilo časa, denarja, učiteljev, priložnosti. Pa se ji je v jeseni življenja uresničila tudi ta želja. "V domu so mi rekli, da za nobeno stvar nikoli ni prepozno. Skorajda jim nisem verjela, potem pa je prišla mlada glasbenica Mojca Kamnik in sva začeli z glasbeno teorijo in igranjem. Vaja, vaja, vaja. Sprva sem imela težave z desno roko zaradi kapi, zdaj igram že z obema rokama. Glasba me sprošča," pove Ljudmila, ki se v domu vključuje v številne dejavnosti.
image
Pred odhodom na letališče.
Nika Hölcl Praper

A veselih dogodkov tudi po včerajšnje poletu zanjo še ni konec. Danes namreč praznuje 87. rojstni dan in v domu so ji ob osebnem prazniku pripravili manjšo zabavo presenečenja.
image
Pogled iz helikopterja.
Osebni Arhiv

image
Aleš Svetina, Magda Pavše, Ljudmila Urbancl, Sonja Napečnik in Marjana Kamnik.
Osebni Arhiv