STA, J.D.
4.5.2021

V Velenju podpisali zaveze za naložbo v sodobnejši dom za varstvo odraslih

V Velenju podpisali zaveze za naložbo v sodobnejši dom za varstvo odraslih
Dom za varstvo odraslih Velenje
Aktualno

Naložba bo v nekaj letih prinesla 26 dodatnih postelj in pogoje bivanje, skladne s sodobnimi standardi.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je včeraj v Velenju sopodpisal pismo o nameri za rekonstrukcijo in nadgradnjo Doma za varstvo odraslih Velenje. V njem trenutno biva 190 stanovalcev, naložba, zdaj ocenjena na dobrih 14 milijonov evrov, bo v nekaj letih prinesla 26 dodatnih postelj in pogoje bivanje, skladne s sodobnimi standardi.
Vodstvo Doma za varstvo odraslih Velenje je ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju ob obisku predstavilo razmere v domu. Po ministrovih besedah je največji izziv za vse, ki v domu živijo in delajo, ta, da velik del namestitev ne ustreza sodobnim standardom življenja starejših v institucionalni oskrbi. Trenutno si namreč tudi po 30 stanovalcev deli eno kopalnico.
To in še drugi razlogi, pa tudi izkušnje iz epidemije covida-19, so po ministrovih besedah pokazali, da že razporeditev prostorov lahko omogoči bolj učinkovito preprečevanje širjenja virusov in na nek način da večje dostojanstvo tistim, ki v domu živijo.
Bivanjske razmere bodo po načrtih izboljšali z naložbo, za katero so danes v Velenju pismo o nameri podpisali minister Janez Cigler Kralj, župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktorica Doma za varstvo odraslih Violeta Potočnik Krajnc. Dogovor je še en korak k temu, da bomo v Sloveniji zagotovili dovolj zmogljivosti na področju oskrbe starejših, je v izjavi za medije po obisku dejal minister.
Direktorica doma Violeta Potočnik Krajnc je po podpisu izrazila zadovoljstvo. S tem so se po njenih besedah zavezali, da v prihodnjih letih pripeljejo projekt k cilju. "To bo pomenilo tudi, da bomo lahko nadaljevali z umeščanjem strokovnih konceptov dela s stanovalci, ki jih zdaj ne moremo izpeljati v celoti prav zaradi infrastrukture," je dodala.
Projekt so pripravili v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki, izvedba naložbe pa bo po ocenah direktorice velik zalogaj. Trenutno je po ministrovih besedah ocenjena vrednost naložbe nekaj nad 14 milijonov evrov, a je projekt še v reviziji, tako da bo končna ocena znana kasneje.
Lokalna skupnost bo po besedah velenjskega župana pri načrtovani naložbi sodelovala s komunalnim prispevkom, hkrati z brezplačnimi služnostmi, pa tudi, če bo treba spremeniti kakšne prostorske akte. Zavzel se je za čimprejšnji začetek izvajanja naložbe.
Minister Cigler Kralj je ob obisku Velenja odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, povezana z načrtovanim prestrukturiranjem premogovne regije in o prihodnjem položaju rudarjev. Minister je zatrdil, da zelo pozorno spremljajo vse potrebe tako na slovenski ravni kot tudi na regionalni ravni, še posebej v takšnih regijah, kot je šaleška, kjer se je vlada po ministrovih besedah že odločila za medresorsko pripravo na čas po premogu.
"Želimo pomagati in podpreti tudi šaleško regijo v tem, da se pravi čas, vsaj z našega resorja, izobrazi in usposobi delovna sila na način, da bo lahko pripravljena na nove izzive, na nova delovna mesta, za katera računamo, da bodo prinesla tudi nek nov razvojni preboj. Podprli bomo zaposlene v tem, da pridobijo več digitalnih in ostalih veščin," je dejal minister, ki je danes obiskal tudi varstveno delovni center Saša, kjer so se prav tako seznanili z razmerami in kjer prav tako načrtujejo naložbo v novo stanovanjsko skupnost v Velenju.