Petra Lesjak Tušek
17.2.2021

V stečaju Ravne Presses imenovana stečajna upraviteljica

V stečaju Ravne Presses imenovana stečajna upraviteljica
Arhiv Večera Ravne Presses, proizvodnja
Aktualno

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je po prejetem predlogu sprejelo sklep o začetku stečaja za koroško podjetje za proizvodnjo stiskalnic.

Okrožno sodišče Slovenj Gradec je tudi uradno prejelo predlog za stečaj Ravne Presses, podjetja za proizvodnjo stiskalnic, ki ga je uprava podala zaradi insolventnosti, in začelo stečajni postopek. Za stečajno upraviteljico je sodnišče imenovalo Klavdijo Ambrož (upraviteljica v stečajnih postopkih je iz Poljčan), rok za prijavo terjatev upnikov je 17. maj. Zoper sklep, ki ga je sodišče izdalo včeraj, je sicer v 15 dneh še možna pritožba.
Družba Ravne Presses, prej Litostroj Ravne, je v večinski lasti DUTB, ki je vanjo (od leta 2014 do 2019 je izpolnjevala obveznosti iz prisilne poravnave), lastniško vstopila v letu 2015. Kot smo poročali, je predlog za stečaj pretresel zaposlene (po postopnem zmanjševanju je v podjetju ostalo nekaj čez 50 delavcev), ki so jih o stečaju seznanili prek sindikata in zbora delavcev v ponedeljek.
V DUTB so za Večer ob podanem predlogu še komentirali, da stečajni postopek sicer praviloma povzroči, da družba preneha poslovati, a da tudi v stečajnem postopku obstajajo možnosti, da se ohrani rentabilni del poslovanja insolventnega dolžnika oziroma njegovo zdravo jedro. "DUTB bi prizadevanja stečajnega upravitelja v tej smeri podprla," so še dodali. Gotovo bo zanimivo spremljati, kakšne so dejanske možnosti za ohranitev zdravega jedra, glede na to, da gre za družbo s tradicijo, trgom in blagovno znamko.