Jasmina Detela
11.6.2021

V slovenjgraški bolnišnici bogatejši za nov angiograf

V slovenjgraški bolnišnici bogatejši za nov angiograf
Jasmina Detela Nov angiograf
Aktualno

Zamenjal je dobro desetletje starega in iztrošenega. Sevalna obremenitev bo bistveno nižja.

V slovenjgraški bolnišnici so pridobili sodoben angiograf, edini tovrstni v jugovzhodni Evropi. Gre za večnamenski intervencijski aparat, ki omogoča najsodobnejšo diagnostiko in minimalno invazivno terapijo na področju intervencijske radiologije. Zamenjal je več kot deset let star in iztrošen aparat. Pomembno je tudi, da bo sevalna obremenitev tako za paciente kot zaposlene bistveno nižja.

image
Nov angiograf
Jasmina Detela

Naložba je bila vredna okoli dva milijona evrov, znesek bo koroška bolnišnica poravnala iz lastnih amortizacijskih sredstev v naslednjih petih letih. Vključuje tudi ureditev prostorov, kamor so aparat postavili.
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je ob odprtju med drugim dejala, da gre za zelo sodobno napravo, naslednji tak aparat naj bi bil na kliniki v Münchnu, ki slovenskem zdravstvu odpira nove možnosti zdravljenja. "Slovenjgraška bolnišnica je bila vedno vodilna, vedno je kazala smer. Bodisi na področju urologije, tu so bile uveden prve laparoskopske operacije ter tudi bariatrične operacije pri prekomerni debelosti. S to naložbo bo slovenjgraška bolnišnica vodilna v slovenskem prostoru, omogočala bo zelo napredne posege, kar bo v veliko korist koroški regiji in slovenskemu zdravstvu ter tudi širše," je dejala Fortejeva.
S starim aparatom so pregledali okoli 20 do 30 pacientov na mesec, nov aparat bo omogočal, da bodo to število povečali na 200 do 250 bolnikov na mesec, odvisno od potreb in zmožnosti zdravnikov, je povedal direktor koroške bolnišnice Janez Lavre​. Z novim aparatom bodo posege lahko izvajali bistveno bolj varno in uspešneje, primeren je tudi za najbolj kompleksne posege, tako imenovane hibridne posege, kjer sodelujeta radiološka kot kirurška ekipa.