Nejc Strojnik
15.1.2021

Težave z rjavo vodo v Dravogradu zaradi pocinkanih hišnih cevi

Težave z rjavo vodo v Dravogradu zaradi pocinkanih hišnih cevi
Nejc Strojnik Dravograd vodi projekt vodooskrbe, v katerega je vključenih pet občin. 
Aktualno

Nekateri občani in občanke opozarjajo, da je voda iz pip v zadnjem času kalna. Na občini in komunali so prepričani, da je neoporečna.

Projekt vodooskrbe v zgornji Dravski dolini je v preteklosti dvignil že veliko prahu. Petdesetmilijonsko investicijo, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz kohezijskega sklada, vodi dravograjska občina, v njej pa sodelujejo še Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi in Podvelka. Projekt, ki bi moral biti po prvotnih načrtih končan novembra 2019, je sicer v zaključni fazi, a še ne deluje. Na novi primarni cevovod se priklapljajo posamezna območja, dela pa so v zadnjem času potekala tudi na Mariborski cesti v Dravogradu. "Izvesti je bilo treba prevezave novih cevovodov in posledično ukiniti stare," so pojasnili na dravograjski občini.

Dela je izvedlo Javno komunalno podjetje (JKP) Dravograd, kjer pravijo, da je bilo treba pred tem zapreti dovod vode. "Ko smo ga ponovno odprli, so zaradi povečanega pritiska v cevovodih močneje luščile usedline, ki se nabirajo v starih in dotrajanih ceveh," razlagajo na komunali. Ravno rjava voda, ki od takrat teče iz pip, je namreč zmotila občane in občanke, ki živijo na Mariborski cesti. So se pa v tem času ljudje jezili tudi na komunalo. Nekateri občani so nam namreč sporočili, da so pristojni že odšli na teren in odpravili nekatere napake, stanje bodo spremljali tudi v prihodnje.

Luščile naj bi se usedline

image
Na fotografiji je prerezan cevovod iz enega od blokov, ki je po navedbah občine vzrok za rjavo obarvanje pitne vode.
Občina Dravograd
Pojav kalne vode je po zagotovilih JKP Dravograd nastal kot normalna posledica zapiranja, polnjenja in ponovnega odpiranja cevovodov. "Pri stranki na Mariborski cesti smo po klicu, da z vodo nekaj ni v redu, takoj pristopili k reševanju situacije in ugotovili, da ima stranka dotrajane pocinkane cevi, zaradi česar so se odluščile usedline in je voda postala kalna." Občani pozabljajo na obnovo hišnega priključka in vertikalnih cevovodov na objektih. "Če ni hkratne zamenjave, bodo težave ostale. Za te menjave pa morajo poskrbeti lastniki sami. Vsi prizadeti objekti imajo stare hišne priključke od same izgradnje objektov, ko so se uporabljale pocinkane cevi," pravijo na komunali in dodajajo, da je treba po vsakem posegu na cevovodu in po vsaki daljši odsotnosti najprej spustiti vodo iz vseh pip in očistiti mrežice na njih, šele nato pa vodo uporabljati.

Na težave pa opozarjajo tudi drugje. Veronika Paar iz Črneč pravi, da vodo že približno pol leta, odkar so se pri njenem dveletnem otroku začele pojavljati težave s kožo, kupuje v trgovini. "Po umivanju dobi po celem telesu koprivnico, sama pa sem imela tudi prebavne težave. Takrat smo vodo začeli kupovati. Enake težave imata tudi starša, s katerimi ne živimo skupaj, a uporabljata isto vodo," razlaga Paarova, ki se ji zdi nedopustno, da morajo vodo kupovati. Na komunali odgovarjajo, da je voda v cevovodih varna za pitje in skladna s pravilnikom o pitni vodi: "To dokazujejo tudi mesečna vzorčenja in analize pooblaščenih pristojnih laboratorijev. Rezultati se redno objavljajo na naši spletni strani. Z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano imamo sklenjeno pogodbo za odvzem vzorcev po letnem planu. Vzamejo jih enkrat mesečno na treh ali štirih mestih. Dnevno opravljamo tudi kontrolo vsebnosti prostega klora na različnih mestih v občini."

image
Reekcija po tuširanju
Osebni arhiv Veronike Paar
Vodo so v preteklosti analizirali tudi pri Veroniki Paar. "Odvzeli so vzorec, ki je pokazal, da voda ustreza vsem kriterijem. Kakovost je po njihovem primerna, čeprav občani zmeraj bolj opažamo, da nekaj ni v redu," pove sogovornica, ki se s trenutnim stanjem ne bo sprijaznila. "Tolaži me, da nismo osamljen primer, marsikdo je že omenjal težave s kožo in alergijske reakcije. Izpuščaji se pojavijo vsakič po tuširanju. Sina večinoma umivam samo z vodo. Vidi se, da ga srbi, pediatrinja je potrdila, da gre za alergijsko reakcijo, za kontaktni dermatitis." Na JKP Dravograd Paarovi kaj drugega kot preveritve izvora alergije pri zdravniku ne morejo svetovati. Odgovarjajo namreč, da je po njihovih informacijah med 3747 uporabniki pitne vode iz istega vodovodnega sistema in istih vodnih virov edina, ki to trdi.

Viri bodo ostali isti

Javni vodovod v občini Dravograd sicer zajema vodo iz vodnih virov z Goriškega Vrha in Ojstrice ter občasno iz črpališča v Črnečah, kjer se voda črpa iz globine 24 metrov in je povsem primerna. "Vodovod po projektu Oskrba s pitno vodo v porečju Drave - 3. sklop še ni v funkciji. Ta bo prav tako zajemal vodo iz že omenjenih virov, le da bo z gradnjo štirih novih vodohranov, desetih hidropostaj, treh prečrpališč in s posodobljenim črpališčem v Črnečah omogočal bistveno večji odvzem pitne vode širšemu krogu občank in občanov naše občine," še sporočajo iz občine.