Jasmina Detela
4.1.2021

Testiranje učiteljev: V Slovenj Gradcu skromen odziv, na Ravnah so se testirali vsi zaposleni

Testiranje učiteljev: V Slovenj Gradcu skromen odziv, na Ravnah so se testirali vsi zaposleni
UKC Maribor Fotografija je simbolična.
Aktualno

Danes poteka testiranje za učitelje in druge zaposlene, ki delajo v šolah z otroki s posebnimi potrebami.

Na Tretji osnovni šoli (OŠ) Slovenj Gradec se je za testiranje na novi koronavirus odločila le tretjina zaposlenih. Skupno jih sicer na šoli dela 34, testiralo se je 13 zaposlenih, medtem ko so štirje zaposleni covid-19 že preboleli, pojasnjuje ravnateljica Ingrid Močnik.
Testiranje je potekalo danes zjutraj v prostorih šole, kar jim je na njihovo prošnjo omogočil slovenjgraški zdravstveni dom. "Za organizacijo se jim zahvaljujem, saj so se za testiranje odločili tudi starši dveh naših učencev, in ga je bilo lažje izpeljati v znanem okolju. Poleg tega so se testirali tudi šoferji enega od organizatorjev šolskega prevoza, kar se nam zdi iz vidika varnosti zelo pozitivno," razmišlja ravnateljica.
Vsi zaposleni, ki so bili testirani, so negativni. Vse je pripravljeno, da se lahko jutri začne pouk. Zaposleni imajo vsa navodila glede izvedbe pouka, ki vključujejo tudi, da se učenci različnih razredov oziroma skupin med seboj ne družijo.
Se pa za vrnitev v šolo niso odločili vsi starši, 12 otrok se bo tudi v bodoče izobraževali na daljavo, 37 pa naj bi se jih vrnilo v šolske klopi.
"Učitelji bodo imeli dvojno delo. Z otroci, ki bodo v šoli, hkrati pa še s tistimi, ki bodo doma. Gotovo bo obseg dela na daljavo v okrnjeni obliki, saj poleg rednega šolskega dela ni mogoče kvalitetno opravljati še dela na daljavo," ocenjuje Močnikova.
So se po testiranja na novi koronavirus udeležili vsi zaposleni, skupno 16, na Osnovni šoli Juričevega Drejčka na Ravnah. Testiralo se je tudi 8 od skupno 31 učencev. "Prišli so v glavnem starejši učenci, ki živijo v bližini zdravstvenega doma na Ravnah, kjer je potekalo testiranje. Menim, da bi bil odziv boljši, če bi bil organiziran brezplačen prevoz na testiranje za učence s posebnimi potrebami," je povedala ravnateljica Vesna Lujinović. Vsi testirani, tako zaposleni kot tudi učenci, so negativni. Vsi učenci z izjemo enega, ki je zaradi potovanja v tujino v karanteni, pridejo jutri v šolo. "Pri nas bo testiranje v bodoče redna praksa. Z zaposlenimi se dogovarjamo, da se bomo vsak ponedeljek udeležili brezplačnega testiranja in na tak način omogočili, da bo pouk za naše učence čim bolj varen v smislu preprečitve morebitne okužbe," razlaga ravnateljica. Tudi pri njih je za začetek pouka že vse pripravljeno, vse prostori šole so danes tudi ponovno razkužili.